poruka ministra / Grlić Radman: 'Moguće da je netko pobrkao, Hrvatska nije blokirala osudu turske intervencije u Siriji

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
14.10.2019.
20:46
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman demantirao je u ponedjeljak informacije po kojima je Hrvatska blokirala donošenje zajedničke izjave EU-a o osudi turske vojne intervencije na sjeveroistoku Sirije.

"Bili smo začuđeni kada smo to vidjeli. Moguće je da je netko Hrvatsku pobrkao s nekom drugom zemljom, a koja je možda htjela neke blaže formulacije. Mi smo se jako zauzimali da se osudi unilateralna vojna intervencija", izjavio je ministar Grlić Radman, komentirajući napise po kojima je Hrvatska uz Veliku Britaniju blokirala donošenje zajedničke izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se zauzimamo za multilateralizam i zainteresirani smo za stabilnost u toj regiji i protiv smo jednostranih akcija koje uzrokuju nestabilnost, nesigurnost i eventualno novi val izbjeglica", dodao je Grlić Radman.

Novinar AFP-a Damon Wake objavio je na Twitteru, pozivajući se na neimenovane izvore, da Velika Britanija i Hrvatska trenutačno blokiraju zajedničku izjavu EU-a kojom se osuđuje turska ofenziva i da imaju primjedbe na riječ ''osuda''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefovi diplomacija zemalja članica EU-a u ponedjeljak su u Luxembourgu osudili jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji i pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.

"Europska unija osuđuje tursku vojnu akciju koja ozbiljno ugrožava stabilnost i sigurnost u cijeloj regiji i koja dovodi do još veće patnje civila i daljnjeg raseljavanja te ozbiljno otežava pristup humanitarnoj pomoći",  kaže se u izjavio koju su ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica usuglasili na svom sastanku u Luxembourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je prošli tjedan započela vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije protiv pripadnika kurdske milicije u Siriji (YPG).

Cilj operacije je formirati sigurnosnu zonu na sjeveroistoku Sirije, duž granice s Turskom, i u nju naseliti sirijske izbjeglice koje se nalaze u Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo