neredi u beogradu

Grlić-Radman najavio da će Hrvatska reagirati na Vučićeve optužbe : 'To je nepotrebna teorija zavjere'

Također je kazao da je Hrvatska, koja je u postizbornom vremenu, okrenuta svojim pitanjima

Image

A uvjerljivo najveću štednju ima ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman - čak 1.152.000 eura. Zajedno sa suprugom i djetetom.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Hina/ 9.7.2020. u 17:38

 Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je kazao da ga je iznenadila izjava srbijanskog predsjednika koji je Hrvatsku i hrvatske medije prozvao da se naslađuju zbog prosvjeda u Beogradu, kazavši da je to "jedna nepotrebna teorija zavjere".

"Ta nas je izjava doista začudila (...) mislim da je to jedan izraz nepotrebne teorije zavjere", rekao je šef diplomacije o izjavama srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

On je jučer, zamoljen da komentira reakcije iz Hrvatske na prosvjede u Beogradu, kazao da "Hrvatima smeta jaka Srbija" te da je u hrvatskim medijima "vidio svakakve gadosti i vidljivo je kako koordinirano napadaju našu zemlju".

Hrvatski šef diplomacije je podsjetio da je jučer kazao da "podržava mir, red i stabilnost te rezultate demokratskih izbora" te da su "prosvjedi demokratsko pravo  građana, ali da trebaju biti mirni".

Također je kazao da je Hrvatska, koja je u postizbornom vremenu, okrenuta svojim pitanjima.

"Mi smo u postizbornoj situaciji formiranja vlade i konstituiranja Hrvatskog sabora kako bismo mogli raditi u interesu Hrvatske i hrvatskih građana", kazao je Grlić Radman.

Upravo se čita

Image
nevjerojatno!

Spašavali dijete pa zaradili kaznu od 10 tisuća kuna zbog prebrze vožnje! 'Gledala sam ga kako ostaje bez zraka'

Kada su u pitanju odnosi Hrvatske i Srbije, nastavio je, bilo bi dobro imati u vidu činjenicu da bi za dobre bilateralne odnose Srbija trebala prije svega ispuniti međunarodne obveze, poput reciprociteta glede zastupanja hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima te odgovora na 1871 nestalog iz Domovinskog rata.

"Srbija je potpisnica međudržavnog sporazuma o reciprocitetu kada su u pitanju srpska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Srbiji", rekao je Grlić Radman i upozorio da ta zemlja ne poštuje sve stavke toga sporazuma.

Također, ističe Grlić Radman, Srbija bi trebala dati odgovor na nestale, njih 1871. "Mi moramo brinuti o obiteljima koje traže svoje i očekujemo konkretne rezultate."

"To je dobar put za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, ali to su na koncu i europske obveze i europski put Srbije", poručio je ministar i dodao da Hrvatska podupire europski put Srbije.

Rekao je i da će reakcija Hrvatske na Vučićeve izjave biti adekvatna.

Picula: Vučićeva represija glavna zapreka Srbiji na putu prema EU

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula poručio je u četvrtak da je represivna politika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića glavna zapreka srpskom putu prema EU i pozvao je kolege iz Europske pučke stranke da ga prestanu podržavati. 

Srbijanska premijerka Ana Brnabić prozvala je Piculu, slovensku eurozastupnicu Tanju Fajon i povjerenicu Vijeća Europe za ljudska prava da izravno potpiruju nerede u Beogradu. 

Picula je kazao da je razočaran tim optužbama bez ikakvih dokaza, a prizore poolicijske brutalnosti prema prosvjednicima na ulicama Beograda nazvao "šokantinim".

"Mirni prosvjedi građana protiv nedosljednosti srpske vlade i predsjednika Aleksandra Vučića u upravljanju krizom izazvanom koronavirusom eskalirali su upravo zbog ponašanja represivnih organa", priopćio je Picula. 

"Slike nasilja građani Srbije i šire su uopće imali priliku vidjeti zahvaljujući izvještavanju malobrojnih medija (poput N1 televizije i Nova.rs) koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti", dodao je. 

Vodstvo Srbije pozvao je da se suzdrži od nasilnih reakcija na prosvjede u Beogradu i Srbiji, a prosvjednike da svoje zahtjeve mirno i argumentirano predstave.

"Ujedno očekujem od kolega iz Europske pučke stranke (EPP), čiji je Vučićeva stranka član, da prestanu s kontraproduktivnom politikom prema zemljama u jugoistočnoj Europi i prešutnim odobravanjem, a nekad i direktnom podrškom sestrinskim strankama čije su politike i vrijednosti u direktnoj suprotnosti zajedničkim europskim vrijednostima", naglasio je Picula. 

"Upravo su rastakanje demokratskih institucija u Srbiji i jačanje Vučićevih autoritarnih praksi među glavnim preprekama osjetnom napretku na putu Srbije u Europsku uniju", tvrdi Picula, svojedobno predsjednik radne skupine za zapadni Balkan i izvjestitelj EP za preporuke o proširenju, te izvjestitelj za Crnu Goru i novi paket pretpristupne pomoći IPA III. 

Hina/ 9.7.2020. u 17:38

Više s weba

Pročitajte još

Image
plaža šunj

Dubrovački nudisti na mukama, kupači u badićima im uzurpirali plažu: 'Što bi bilo da se skinem gol?'

Više s weba