neredi u beogradu / Grlić-Radman najavio da će Hrvatska reagirati na Vučićeve optužbe : 'To je nepotrebna teorija zavjere'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Također je kazao da je Hrvatska, koja je u postizbornom vremenu, okrenuta svojim pitanjima

9.7.2020.
17:38
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

 Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je kazao da ga je iznenadila izjava srbijanskog predsjednika koji je Hrvatsku i hrvatske medije prozvao da se naslađuju zbog prosvjeda u Beogradu, kazavši da je to "jedna nepotrebna teorija zavjere".

"Ta nas je izjava doista začudila (...) mislim da je to jedan izraz nepotrebne teorije zavjere", rekao je šef diplomacije o izjavama srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je jučer, zamoljen da komentira reakcije iz Hrvatske na prosvjede u Beogradu, kazao da "Hrvatima smeta jaka Srbija" te da je u hrvatskim medijima "vidio svakakve gadosti i vidljivo je kako koordinirano napadaju našu zemlju".

Hrvatski šef diplomacije je podsjetio da je jučer kazao da "podržava mir, red i stabilnost te rezultate demokratskih izbora" te da su "prosvjedi demokratsko pravo  građana, ali da trebaju biti mirni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je kazao da je Hrvatska, koja je u postizbornom vremenu, okrenuta svojim pitanjima.

"Mi smo u postizbornoj situaciji formiranja vlade i konstituiranja Hrvatskog sabora kako bismo mogli raditi u interesu Hrvatske i hrvatskih građana", kazao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u pitanju odnosi Hrvatske i Srbije, nastavio je, bilo bi dobro imati u vidu činjenicu da bi za dobre bilateralne odnose Srbija trebala prije svega ispuniti međunarodne obveze, poput reciprociteta glede zastupanja hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima te odgovora na 1871 nestalog iz Domovinskog rata.

"Srbija je potpisnica međudržavnog sporazuma o reciprocitetu kada su u pitanju srpska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Srbiji", rekao je Grlić Radman i upozorio da ta zemlja ne poštuje sve stavke toga sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ističe Grlić Radman, Srbija bi trebala dati odgovor na nestale, njih 1871. "Mi moramo brinuti o obiteljima koje traže svoje i očekujemo konkretne rezultate."

"To je dobar put za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, ali to su na koncu i europske obveze i europski put Srbije", poručio je ministar i dodao da Hrvatska podupire europski put Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da će reakcija Hrvatske na Vučićeve izjave biti adekvatna.

Picula: Vučićeva represija glavna zapreka Srbiji na putu prema EU

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula poručio je u četvrtak da je represivna politika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića glavna zapreka srpskom putu prema EU i pozvao je kolege iz Europske pučke stranke da ga prestanu podržavati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanska premijerka Ana Brnabić prozvala je Piculu, slovensku eurozastupnicu Tanju Fajon i povjerenicu Vijeća Europe za ljudska prava da izravno potpiruju nerede u Beogradu. 

Picula je kazao da je razočaran tim optužbama bez ikakvih dokaza, a prizore poolicijske brutalnosti prema prosvjednicima na ulicama Beograda nazvao "šokantinim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mirni prosvjedi građana protiv nedosljednosti srpske vlade i predsjednika Aleksandra Vučića u upravljanju krizom izazvanom koronavirusom eskalirali su upravo zbog ponašanja represivnih organa", priopćio je Picula. 

"Slike nasilja građani Srbije i šire su uopće imali priliku vidjeti zahvaljujući izvještavanju malobrojnih medija (poput N1 televizije i Nova.rs) koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodstvo Srbije pozvao je da se suzdrži od nasilnih reakcija na prosvjede u Beogradu i Srbiji, a prosvjednike da svoje zahtjeve mirno i argumentirano predstave.

"Ujedno očekujem od kolega iz Europske pučke stranke (EPP), čiji je Vučićeva stranka član, da prestanu s kontraproduktivnom politikom prema zemljama u jugoistočnoj Europi i prešutnim odobravanjem, a nekad i direktnom podrškom sestrinskim strankama čije su politike i vrijednosti u direktnoj suprotnosti zajedničkim europskim vrijednostima", naglasio je Picula. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo su rastakanje demokratskih institucija u Srbiji i jačanje Vučićevih autoritarnih praksi među glavnim preprekama osjetnom napretku na putu Srbije u Europsku uniju", tvrdi Picula, svojedobno predsjednik radne skupine za zapadni Balkan i izvjestitelj EP za preporuke o proširenju, te izvjestitelj za Crnu Goru i novi paket pretpristupne pomoći IPA III. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo