članstvo u eu / Grlić Radman: 'Nalazimo se na prekretnici. Politički, ekonomski ili društveni zamor više ne mogu biti izlika'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kazao je da je zapadni Balkan u Uniji u sigurnosnom i političkom interesu Hrvatske

16.6.2022.
20:16
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kazao je u četvrtak na Prespanskom forumu za dijalog da je članstvo zemalja zapadnog Balkana u Europskoj uniji u sigurnosnom i političkom interesu Hrvatske.

"Danas politički, ekonomski ili društveni zamor ne mogu više biti izlika za zastoj u proširenju. Nalazimo se na prekretnici koja će odrediti sudbinu ovog dijela Europe i cijele Europe", kazao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugom Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu pod nazivom "Oblikovanje budućnosti zapadnog Balkana u suvremenoj europskoj sigurnosnoj arhitekturi" sudjeluju i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, premijeri Srbije, Kosova i Crne Gore, ministri vanjskih poslova Turske, Grčke, Austrije, BiH, Poljske, Slovačke, kao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Image
O PODJELI MANDATA ZA DOM NARODA /

Grlić-Radman se nada dogovoru između Hrvata i Bošnjaka o izbornim prijeporima: 'Sve da BiH ne uđe u novu krizu'

"Strateška vizija za regiju ključna je kako bi se garantirala ne samo stabilnost, već demokratizacija i ekonomski razvoj", poručio je Grlić Radman i dodao da je "buduće članstvo (u EU) zapadnog Balkana u političkom i sigurnosnom interesu Unije i Hrvatske."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman je istaknuo da je interes Hrvatske stabilnost u njenom susjedstvu pa je u tom kontekstu kazao da je potrebno posebno se pozabaviti pitanjem "nejednakosti konstitutivnih naroda u BiH i diskriminiranja (Hrvata) u izbornom procesu".

"Multinacionalnu prirodu BiH treba bolje razumijevati", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je i da Hrvatska dijeli s BiH više od 1000 kilometara granice pa je u njenom interesu stabilna i prosperitetna BiH s funkcionalnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo