prisvajanje dijela hrvatske / Grlić Radman o Orbanovoj objavi: 'Teritorijalne pretenzije u EU-u su nezamislive'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR

Grlić Radman je ocijenio kako dvije zemlje imaju odličan odnos, navevši primjer zaštite manjina i turizam

7.5.2020.
16:01
Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR
VOYO logo

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je komentirao objavu mađarskog premijera Viktora Orbana s kartom velike Mađarske koja prekriva i dio hrvatskog teritorija, istaknuvši kako dvije zemlje imaju odličan odnos i da su teritorijalne pretenzije u EU-u nezamislive.

„Generalno su bilo kakve teritorijalne pretenzije u Europskoj uniji nezamislive jer su sve države priznale jedna drugu“, rekao je šef hrvatske diplomacije, kao i da se „uvijek znala granica između Mađarske i Hrvatske“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Postojanje povijesnih karti koje se mogu kupiti u antikvarijatu, a ne tražiti se po ormaru, ne odražavaju stvarnost i mislim da su na neki način skretanje pozornosti s tema koje nisu stvarni život, a to je gradnja zajedničke budućnosti“, kazao je Grlić Radman, nekadašnji veleposlanik u Budimpešti.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom se referirao na raniju osudu Orbanove objave predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da „ormari većine europskih država kriju slične sadržaje“ i pozvao mlade da ne dijele takav sadržaj.   

Grlić Radman je ocijenio kako dvije zemlje imaju odličan odnos, navevši primjer zaštite manjina i turizam, kao i da je Mađarska bila među prvim državama koja je priznala Hrvatsku te da je više od pedeset Mađara dalo živote u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarski premijer Viktor Orban već nekoliko dana preko svog Facebook profila upućuje dobre želje maturantima uoči ispita, a u srijedu je pred test iz povijesti objavio i globus i povijesnu kartu Mađarske koja obuhvaća i hrvatski teritorij.

Ta je karta česta u mađarskoj popularnoj kulturi, posebice na skupovima krajnje desnice, no može se vidjeti i na mađarskim automobilima tijekom turističke sezone u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karta se odnosi na Kraljevinu Mađarsku prije potpisivanja Trianonskog mirovnog sporazuma 1920. kojim su Mađari izgubili oko dvije trećine svog teritorija, zbog čega taj ugovor smatraju nacionalnom tragedijom.

Orban je i ranije imao objave s tom kartom, a u jednom od prijašnjih mandata proglasio je 4. lipnja, kad je godišnjica potpisivanja sporazuma, „danom nacionalnog jedinstva“, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviju objavu mađarskog premijera na Facebooku, podijeljenu gotovo tisuću puta, kritizirali su i mnogi stanovnici Rumunjske čiji je teritorij također zahvaćen kartom velike Mađarske. 

Bačić o Orbanu: Neprihvatljivo je svako posezanje hrvatskog teritorija

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić poručio je u četvrtak, nakon što je mađarski premijer Viktor Orban na Facebooku objavio kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske, kako je neprihvatljivo svako posezanje hrvatskog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je suverena, samostalna država, bilo čije posezanje, čak i u nekakvim kartografskim prikazima iz davne prošlosti, za nas u HDZ-u je neprihvatljivo“, rekao je Bačić na konferenciji za novinare.

Bačić i politički tajnik stranke Ante Sanader ističu kako Hrvatska ima jasno definirane granice i kako je "svaki njen milimetar sveta zemlja“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader osuđuje Orbanov čin, no ističe kako nam je Mađarska prijateljska zemlja, a Bačić dodaje kako nam je malo koja zemlja, kad smo ulazili u punopravno članstvo EU, u zadnjem predsjedanju 2011., od 1. siječnja do 30. lipnja, pomogla kao što je tada  bila spremna pomoći Mađarska.

"To nije kredit njoj, niti bilo kome drugome da bi prešućivali i bojali se reći da ne priznajemo, osuđujemo, ne prihvaćamo bilo kakvo posezanje prema hrvatskom teritoriju“, naglasio je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je tu do kraja jasan - bilo tko, bilo kada, na bilo koji način, bilo na društvenoj mreži ili bilo gdje, nema posezanja prema ovoj svetoj zemlji. U HDZ-u ćemo to uvijek osuditi, očekujem da to osude i druge političke stranke,  poručio je.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo