Komentirao i predsjedanje EU-om / Grlić Radman za RTL: 'Lijepo je vrijeme, otvorili smo se, putuje se i to je u skladu s ritmom prirode'

Kazao je kako su dva summita kruna hrvatskog predsjedanja

18.6.2020.
19:02
VOYO logo

Da nije koronakrize, sutra bi u Zagreb stigli Angela Merkel, Emmanuel Macron i svi ostali čelnici zemalja članica Europske unije, na završni samit Europskog vijeća tijekom  hrvatskog predsjedanja. 

Ovako će taj summit, kao i svi ostali ovih mjeseci, biti održan na daljinu, a jedan takav održao se i danas. Summit "Istočno partnerstvo", odnosno videokonferencija europskih čelnika s čelnicima Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine. Uz stratešku važnost tog partnerstva govorilo se i o važnosti solidarnosti u vremenu korona krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome po čemu će se pamtiti hrvatsko predsjedanje EU-om, RTL-ov reporter Petar Panjkota razgovarao je s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

"Hrvatska se najbolje snalazi u teškim trenucima"

Komentirao je i izjavu predsjednika Zorana Milanovića o tome da je ovo "najneprimjećenije predsjedanje EU-om".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa nije baš tako rekao. Pohvalio je zapravo trud u državnoj administraciji, uloženi su veliki napori. Mi smo se fantastično pripremili za to normalno predsjedanje u fizičkom smislu, ali ovo je bila situacija bez presedana. Nije samo Hrvatska bila pogođena koronavirusom nego cijeli svijet. Hrvatska će upravo biti upamćena po tome što je predsjedala i što se uspješno snašla jer Hrvatska se uvijek najbolje snalazi u teškim trenucima.

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19 /

Raste broj zaraženih u Crnoj Gori, sve više oboljelih u Meksiku, Peru brojem mrtvih prestigao Italiju

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19 /

Raste broj zaraženih u Crnoj Gori, sve više oboljelih u Meksiku, Peru brojem mrtvih prestigao Italiju

A ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem, cijela Hrvatska je zapravo predsjedala. Mi smo bili u fokusu izvršavanja naših prioriteta, a upravo ovaj summit "Istočno partnerstvo" koji je zajedno sa Zagrebačkim summitom kruna našeg predsjedanja koji se održao na inicijativu premijera. Ja bih rekao da kad pogledate sveukupno 122 događaja koje smo organizirali do 13.3. to su bili fizičke konferencije, osam događaja na visokoj razini, 21 na stručnoj razini", kazao je Grlić-Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Božinović je ispravno postupio"

Kazao je je li Hrvatska mogla više nametnuti teme solidarnosti i zajedništva kao država koja je predsjedala EU-om.

"Upravo je to bila hrvatska inicijativa jer u jednoj situaciji kad imate 27 zemalja članica, kad je svatko okrenut svojim potrebama, prijetilo urušavanje jedne takve organizacije. Znači Hrvatska je predsjedavajuća Vijećem EU-a upravo održala i pomogla upravljanjem da se takva jedna organizacija održi. Trebalo je sve te zemlje ujediniti u tom jednom problemu i mislim da smo odlično pristupili ovom izazovu. Dogodio se i Brexit, otvoreni su pristupni pregovori s Makedonijom i Albanijom što je bilo nezamislivo", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kakva će biti situacija s putovanjima izvan i u Hrvatsku zbog koronavirusa.

"To je u svakom slučaju kolega Božinović postupio ispravno. Pratit ćemo epidemiološku sliku u Hrvatskoj. Ono što je važno, to je jedna opomena, trebamo biti oprezni i ponašati se u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi. Lijepo je vrijeme, mi smo se otvorili, putuje se i to je sve u skladu s ritmom prirode", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo