Arbitraža / Grlić Radman za RTL: 'Pokušao sam stupiti u kontakt sa slovenskim kolegom Cerarom'

Odluku Suda pozdravili su i savudrijski ribari koji su najveće žrtve cijelog postupka

31.1.2020.
19:03
VOYO logo

Sud Europske unije u Luxembourgu proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici. 

I dok premijer Andrej Plenković ovu odluku proglašava pobjedom hrvatskih argumenata i poziva Sloveniju na dijalog, slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je da Hrvatska treba implementirati arbitražu, a da mu bilateralni pregovori nisu prihvatljivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku Suda pozdravili su i savudrijski ribari koji su najveće žrtve cijelog postupka. Gotovo tri godine ribare u stalnoj pratnji hrvatske policije, a s krajem 2019. sakupili su čak milijun i pol eura kazni zbog prelazaka sporne morske granice. 

Ministar Grlić-Radman za RTL o arbitraži: 'To je pobjeda Hrvatske'

O svemu smo u studiju RTL-a pričali i s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju to je svakako pobjeda Hrvatske. Hrvatska diplomacija je bila aktivna i do sada zapravo ovo jesu rezultati hrvatske diplomacije. Mi smo imali nacionalne interese u prvom planu i mislili smo na naše ribare. Sigurno je da te troškove koji su nastali neće podmiriti hrvatska strana nego slovenska strana kao i sudske troškove koji su nastali", kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Slovenski ministar vanjskih poslova MiroCerar poručio je da Hrvatska treba implementirati arbitražu, a da mu bilateralni pregovori nisu prihvatljivi. Grlić-Radman na to je rekao kako je u odluci jasno navedeno da se sud izjasnio da nije nadležan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da treba zapravo pročitati što je Sud kazao na dvije stranice, prva rečenica glasi da sud nije nadležan. Pučki rečeno, kao kad idete po neki savjet pa uđete na neka vrata pa vam kažu da nisu mjerodavni. No uzmu vaš papir i daju vam neke savjete. Sud nije nadležan i točka", objasnio je Grlić Radman.

Pokušao je stupiti u kontakt sa slovenskim premijerom

Objasnio je i kako se on od prvog dana kad je postao ministar zalagao za razgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od prvog dana kad sam postao ministar vanjskih i europskih poslova sam se uvijek zalagao i imao proaktivnu ulogu i naglašavao potrebu biletralnih razgovora da svi zajedno sjednemo za stol i razgovaramo. Znali smo da ne može europsko pravo biti iznad međunarodnog prava", kazao je minstar.

Sa slovenskim kolegom pokušao je stupiti u kontakt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušao sam danas stupiti u kontakt s Cerarom, no bio je zauzet. Srdačno razgovaramo na forumima i u Bruxellesu. Dobio sam i poruku da će se javiti. Prvi potez mi je bio da sam nazvao slovenskog kolegu kako bi se dogovorio kada ćemo se naći i obaviti bilateralne razgovore", objasnio je ministar.

Kazao je kako mu je žao što je slovenski premijer u ostavci, ali i da se ovo pitanje arbitraže može jako brzo riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je jako žao. Mi želimo s tolikom entuzijazmom i motivirani smo riješiti to pitanje jer želimo biti primjer u EU i svijetu. Slovenija i Hrvatska imaju jednu tradiciju dobrih odnosa, primjer smo u međunarodnoj zajednici. Dva naroda, dijelimo istu kulturu, prekogranična suradnja je fantastična. Šteta je da to jedno malo pitanje i uz političku volju može se jako brzo riješiti"", zaključio je Grlić Radman.

Hrvatskim ribarima poručio je kako ne moraju plaćati kazne koje su dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo uveli recipročne mjere da zaštitimo ribare, hrvatske građane, oni ne bi trebali biti zabrinuti zbog toga. Ne trebaju plaćati kazne", zaključio je ministar. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo