Stihijski zakon / Grmoja optužio Štromara za rast cijena nekretnina: 'Benefiti građanima su samo privid'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Ministar je prigodno uobličio subvenciju u mjeru koja samo prividno donosi benefite građanima', poručio je Grmoja

31.7.2018.
18:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je u utorak da je Zakon o izmjenama i dopunama zakona u subvencioniranju kredita doveo do rasta cijene nekretnina i da je donesen stihijski, poručivši ministru graditeljstva i prostornoga uređenja Predragu Štromaru kako je, umjesto da subvencijom pomaže u kupnji nekretnine, jedino što je postigao jest da tim Zakonom ona postaje još nedostižnija.

"Stihijski donesen Zakon o izmjenama i dopunama zakona u subvencioniranju kredita doveo je do očekivane posljedice - rasta cijene nekretnina. Na temelju prijašnjeg iskustva zbog primjene sličnih zakona, cijene nekretnina su ostale visoke i nakon dijeljenja subvencija", upozorava Grmoja u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitao je koji je uopće smisao ovog Zakona ako on dugoročno ne pomaže građanima.

Kazavši da vladajući neprestano upozoravaju na važnost demografske obnove i smanjenja iseljavanja, Grmoja je ustvrdio kako ministar Štromar "prigodno zaboravlja naglasiti da će stanove i dalje moći kupiti samo oni koji imaju novac, zaposleni s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme i kreditno sposobni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugim riječima, ministar je prigodno uobličio subvenciju u mjeru koja samo prividno donosi benefite građanima“, poručio je Grmoja.

Podsjetio je kako je prilikom rasprave o Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita Most predlagao sufinanciranje mjesečne rate ili anuiteta u iznosu od 50 do 85 posto. No, navodi, prema ovim izmjenama zakona, koje su primarno usmjerene prema zaustavljanju iseljavanja iz nerazvijenih krajeva, korisnici u Zadvarju, Orahovici, Sisku ostvarit će 39 posto rate, dok će oni mladi koji se odluče ostati u Gospiću, Delnicama, Vinkovcima i Požegi i ostvariti 36 posto iznosa rate kredita, a Osijek samo 33 posto iznosa rate kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nije kreirati parcijalne mjere, već cjelokupnu obiteljsku i stambenu politiku. Ovako poticajnu stanogradnju kupuju oni koji imaju novac, koji su kreditno sposobni, koji imaju mogućnosti vlastitog učešća, a uz sve to brisana je i  odredba o zabrani prodaje stana iako postoji javni interes i uložen je javni novac", upozorio je Grmoja. Dodao je i kako diljem Hrvatske imamo situaciju da imamo POS, a nedostatno razvijenu komunalnu infrastrukturu, te druge nužne sadržaje, blizinu parka, dječjeg vrtića, škole koje su prijeko potrebne mladim obiteljima.

"Drugim riječima, još uvijek je otežan pristup kupnji nekretnine, koja nema u blizini odgovarajuće sadržaje i još na kraju trajno poskupljuje. Ministre Štromar, umjesto da subvencijom pomažete u kupnji nekretnine, jedino što ste postigli jest da vašim Zakonom ona postaje još nedostižnija“, naveo je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar pozvao je u utorak sve zainteresirane za subvencionirane stambene kredite za mlade da počnu tražiti stanove, skupljati dokumentaciju i ishoditi građevinske dozvole ako su se odlučili za gradnju kuća kako bi bili spremni za natječaj koji će se raspisati početkom rujna.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo