OPORBA U AKCIJI / Grmoja u RTL Direktu: 'Nacrt opoziva Martine Dalić je gotov i poslan svim klubovima'

'Sigurno neće ni premijeru Plenkoviću ni HDZ-u ni njihovim partnerima biti lako braniti Martinu Dalić nakon svega'

28.2.2018.
22:45
VOYO logo

Gost RTL Direkta, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja objasnio je motive stranke da pokrene novi pokušaj rušenja Vlade . "Ovdje se radi da je proces oko Agrokora duboko kompromitniran, da je činjenica da povjerenik mora otići jer je rekao da sam premijer nema u njega povjerenje, da se predsjednik Sabora počeo ograđivat od ove situacije, da je predsjednica reagirala i da je očito ovaj proces zbog angažiranja njegove bivše tvrtke.

Sve je to znala ministrica Dalić jer prema samom zakonu je ona morala davati suglasnsot za angažiranje savjetnika i podizvođača", kazao je Grmoja. Što se tiče nacrta opoziva, Grmoja tvrdi kako je on gotov i poslan svim klubovima. "Određeni zastupnici žele uvrstiti još stvari koje zamjerau Martini Dalić, poput zastupnika Aleksića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do petka je dan rok da svi pošalju primjedbe. Tada ćemo imati gotov tekst nacrta opoziva, skupit ćemo bez problema potpise, tri najbrojnije grupacije u saboru podržavaju ovaj opoziv i SDP, Živi zid i Most", kazao je Grmoja. Politički tajnik Mosta tvrdi kako su iz HDZ-a rekli da je bilo pet neuspjelih opoziva Vlade, no on smatra kako nisu svi oni bili neuspješni te da će vidjeti kako će na sve reagirati Milorad Pupovac koji je prvo pustio glas da će podršku Vladi uvjetovat odlaskom Martine Dalić, a onda se nešto počeo predomišljati.  

"Mi smo za početak pokušili okupiti oporbu. Iz šuškanja po saborskim hodnicima vidi se da dobar dio HDZ-ovaca smatra da Martina Dalić mora otići. Da HNS nije sretan s činjenicom da će morati stati iza Martine Dalić i uložiti svoj politički kapital iza nje. Vidimo da Milorad Pupovac to javno komunicira, ali sada to ublažava. Sigurno neće ni premijeru Plenkoviću ni HDZ-u ni njihovim partnerima biti lako braniti Martinu Dalić nakon svega", smatra Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pitanju činjenice da bi nagodba u Agrokoru mogla biti srušena ako padne Martina Dalić, Grmoja smatra kako to nije tako. Kazao je kako se Most cijelo vrijeme ponaša odgovorno te da su se tako ponašali i u trenutku kada su podržali Lex Agrokor. "Podržali smo zakon u najboljoj mjeri.  Otvorili smo sva pitanja oko Agrokora i temu Agrokora u Vladi. Propitali smo odgovornost Ivice Todorića i onoga što se događalo u Agrokoru", kazao je Grmoja i dodao kako je Most predlagao stručnjake za poziciju Ante Ramljaka koji su bili u određenim strukturama HDZ-a te da Most želi da se postigne nagodba, ali da netko mora snositi političku štetu. 

Grmoja je objasnio i ulogu Bože Petrova u dovođenju Ante Ramljaka u Agrokor. "Zna se tko je Antu Ramljaka doveo u Vladu. Dovela ga je Martina Dalić, a Božo Petrov ga je zvao prije imenovanja za povjerenika i odbio je Božu Petrova. Očito je imao nekakav deal s Martinom Dalić i Plenkovićem i pristao. Ramljak je bio izbor HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvao ga je Petrov kada je HDZ rekao naš izbor je Ramljak ,trebamo izglasati zakon, a čovjek koji je bio favorit naš, HDZ-a, Plenkovića I Dalić se nešto nećka pa možete li vi kao partneri dati potporu. Čovjek nas je odbio ali je na zahtjev HDZ-a pristao", kazao je Grmoja. 

Mi nemamo nikavu odgovornost oko Agrokora. To imaju dvije najveće stranke. Mi smo počeli raspetljavati aferu. Mi smo otvorili pitanje i bili smo toliko odgovorni da bez obzira na naš politički rejting u trenutku mogućeg sloma cijelokupnog hrvatskog gospodarstva damo potporu zakonu. Tada smo bili svjesni da proces mora biti transparentan", zaključio je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo