u podravskom selu Sigetec / Nekada su bili statisti, a danas sami igraju slavne uloge: Ovo su moderni Gruntovčani!

Prije 44 godine u podravskom selu snimali su se Gruntovčani, danas uspomenu na legendarnu seriju živom drže glumci amateri

23.10.2019.
8:35
VOYO logo

''Pravi Isusek, Isusek, kaj mi bu ve Regica rekla'', jedna je od možda najpoznatijih rečenica iz legendarnih Gruntovčana - serije koja se snimala prije čak 44 godine, a koja i dalje živi u kolektivnom pamćenju cijele Hrvatske.

Nekada su bili djeca statisti, danas glume

Dudek, Regica, Presvetli, Cinober i ostali likovi redatelja Kreše Golika - posebno su živi u sjećanjima stanovnika Podravine. Jer izmišljeno selo Gruntovec u seriji je glumio podravski Sigetec, pa su mještani dobro poznavali cijelu ekipu serije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ovdje bila pozornica kultne serije u selu nema ni jednog obilježja. Da Gruntovčani žive i dalje, brinu se ovi ljudi. Dudeka, Regicu, Presvetlog, Cinober-a, Fiku i Matula glume mještani Sigetca. Danas glumci amateri, a prije 44 godine djeca statisti.

''U ovom dvoru su bile letvice na ogradi, bilo je kao na kolodvoru. Bile su tu velike kamere i rasvjeta. Toga se dobro sjećam, išao sam u četvrti razred osnovne škole", rekao je glumac amater Josip Dombaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruntočani su bili prepuni scena koji se smještano Sigetca sjećaju i danas, a ne samo to, već i znaju točno na kojem mjestu u selu se što odigralo.

''Bez uvrede itkome, ja mislim da su Gruntovčani serija broj jedan'', izjavio je Branko Korošec koji glumi Dudeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Slažem se, da bar i općina ima malo više sluha. Mi se sami snalazimo i promoviramo'', dodala je Lidija Dombaj koja glumi Regicu.

Nastupaju po cijeloj Hrvatskoj 

Đuro Zvonar u vrijeme snimanja serije bio je petogodišnji dječak koji je morao iseliti iz svog doma da bi u njega uselio Dudek. Snimanje je u njegovoj kući i štali trajalo od proljeća do jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U toj štali su se nalazili dvije krave koje je koristila Rega. Pročelje i krov su ostali netaknuti'', opisao je Đuro Zvonar.

U malo podravsko koje je 70-godina glumilo zapravo nepostojeći Gruntovec svrate brojni turisti, a kroz selo ih vode sami mještani koji su okupljeni u KUD i udrugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I sami smo sudjelovali u scenama. Trčali smo nakon škole, uzeli smo na Dravi kamenje namjenjeno za tučnjavu'', objasnila je Milica Lukačinec, predsjednika KUD-a Gruntovec.

Ova vesela družina nastupa po cijeloj Hrvatskoj, ali i Sloveniji i predstavljaju svoj podravski kraj.  Pravi glavni glumci serije Martin Sagner i Smiljka Bancet česti su gosti na njihovim predstavama i druženjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja uvijek pitam Martina za savjete, pa ga poslušam'', rekao je Korošec.

U selu koje sada ima 1200 stanovnika, 1975. godine kao da je bio centar svijeta. Selo je sada zaboravljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trebalo bi prepoznati i zaštiti ove objekte da se ne sruše. Oni su naše bogatstvo'', izjavio je Zvonar.

Bogatstvo koje još uporno čuvaju predani članovi KUD-a Gruntovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo