ZAGREB DOBIO DRUGU ŠANSU / GUP je pao: 'Ovo je Bandićev veliki poraz i dokaz da mu je ovo zadnji mandat na vlasti'

Da nije bilo ujedinjene struke i oporbe, da nije bilo građana, udruga građana, GUP bi prošao

11.2.2020.
14:14
VOYO logo

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić doživio poraz u Gradskoj skupštini ne prestaju pljuštati reakcije, a jedno od ključnih pitanja jest:

Hoće li raskol Bandića i HDZ-a zbog GUP-a imati dalekosežne posljedice i je li ovo zbilja početak kraja Milana Bandića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogotovo s obzirom na to da je nakon pada GUP-a promijenjen dnevni red saborske sjednice, i to u samo 15 minuta.

Zastupnici i zastupnice zagrebačke Gradske skupštine odbacili su u utorak većinom glasova gradonačelnikov prijedlog izmjena i dopuna GUP-a nakon što su prethodno većinom glasova odbacili 11 HDZ-ovih amandmana na taj dokument. Od 49 zastupnika za GUP ih je bilo 18 te 31 protiv. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tomašević: 'Zagrebu trebaju novi GUP i gradonačelnik'

"Ovo je bila igra živaca. Svako ovo pobrojavanje, svakih pola sata, očito je HDZ-u ovo bio prevelik zalogaj s obzirom na pritisak. Uvjeren sam da Zagrebu trebaju novi GUP i gradonačelnik. Ovo je nastavak prema kraju Milana Bandića. Očito da između njih nije došlo do dogovora, ali napravili su sve što su mogli. Da nije bilo ujedinjene struke i oporbe, da nije bilo građana, udruga građana, GUP bi prošao. Ovako je bio prevelik pritisak na HDZ", rekao je Tomislav Tomašević, predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini iz platforme Zagreb je NAŠ!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno sam uvjeren da je ovo Bandićev zadnji mandat. Postoje razne opcije da ne dovrši mandat. Ovo je prvi put da mu nešto nije pošlo za rukom, ovo je veliki poraz i dokaz da mu je ovo zadnji mandat na vlasti", zaključio je Tomašević.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bandićeva zamjenica: 'Vjerujemo da su naši sugrađani ovo sve shvatili'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislimo da nakon tri mjeseca možemo ponovo pokrenuti proceduru. Ne bih komentirala odnose među koalicijama. Kao što je gradonačelnik rekao, postoje granice u pregovorima koje se ne mogu prijeći. Ništa se spektakularno ne događa među koalicijskim partnerima. Na ovaj način je zaustavljeno donošenje kvalitetnog dokumenta. Vjerujemo da su naši sugrađani ovo sve shvatili'', kazala je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Jerković: 'Uskoro odluka o izradi novog GUP-a'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković najavila je: ''Vrlo skoro moći ćemo izaći s odlukom o izradi novog GUP-a, a tu bi također htjeli uvesti jednu novinu". 

Pojasnila je da su pripremili tender za natječaj za utvrđivanje strategije prostornog razvoja Zagreba, a planiraju objavu kroz koji mjesec i nadaju se velikom međunarodnom odazivu jer je takav natječaj Zagreb imao zadnji put prije 100 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da se novi GUP neće moći napraviti preko noći, a ako se bude radilo užurbano i koordinirano on se može očekivati kroz dvije godine. Upitana što neizglasavanje GUP-a znači za projekt "zagrebačkog Manhattana", odvratila je da će se to područje moći razmatrati u postojećim parametrima. Drugim riječima, na prostoru Velesajma će se moći planirati gospodarska namjena, a na prostoru Hipodroma sport i rekreacija. Prostor Velesajma nam je pod zaštitom i imamo visoko vrijednih objekata". 

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Slavko Kojić

Kojić: 'HDZ ima demokratsko pravo na stavove koji mu odgovaraju'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski zastupnik Slavko Kojić iz stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti nije krio razočaranje padom GUP-a u Skupštinia, ali smatra da HDZ koji je opterećen unutarstranačkim izborima ima demokratsko pravo zauzimati stavove koji mu odgovaraju.

"Neopravdano vrlo često znaju upirati prste u Milana Bandića da im je on kriv za određene neuspjehe. Mislim da to ne odgovara istini, no to je njihovo pravo. Očito su oni ocijenili da im je to isplativije, i jednoj i drugoj strani, jer ovo je pitanje unutarstranačkog, a ne koalicijskog odnosa", komentirao je Kojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje da će se vrlo skoro GUP ponovno naći pred zastupnicima, a nije želio komentirati budućnost političkog braka između Bandića i HDZ-a. No kazao je da Bandić "sigurno nije onaj koji će opstruirati odnose".

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-ova Kluba: 'Ne znači da nećemo dalje nastaviti suradnju s Bandićem'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo pokazali da smo demokratska stranka, da držimo do principa i odgovornosti. GUP nismo podržali jer nisu prošli naši amandmani. Ali to ne znači da i dalje nećemo nastaviti našu suradnju u Zagrebu. Mi smo predložili amandmane, naš partner ih nije prihvatio, mi tako nismo mogli prihvatiti GUP", poručio je predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika u Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš.

Mrak Taritaš: 'Pobjeda građana Grada Zagreba'

''Ovo je pobjeda građana Zagreba! Bandićev GUP je pao'', poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Stojak: 'Sada se treba okrenuti projektima i idejama o razvoju Zagreba u 21. stoljeću'

''Drago mi je da loš i štetan dokument kakav je bio ovaj prijedlog GUP-a nije usvojen. Posljednjih dana stalno sam ponavljao da ovaj politički igrokaz danas treba završiti, i on je završio odbijanjem ovog dokumenta. Sada se treba okrenuti projektima i idejama o razvoju Zagreba u 21. stoljeću, boljem životu Zagrepčana! Sada konačno imamo šansu, građani, stručna javnost i politika da zajedno krenemo razvijati bolji i ljepši Zagreb'', poručio je HNS-ov Tomislav Stojak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ostojić: 'Ovo možda znači parlamentarne izbore'

"Hvala svim građanima, struci, arhitektima, fakultetima. Učinili ste veliku stvar, mi smo samo izglasali samo ono što ste tražili", kazao je SDP-ov Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda idemo na parlamentarne izbore, možda je ovo početak izbjegavanja izbora u HDZ-u, možda je gradski HDZ odbio odluku Plenkovića. Možda idemo na izbore. Mi smo spremni. Ovo je pobjeda građana i struke, onako kako Zagreb i Hrvatska zaslužuju", zaključio je Ostojić.

Image
Image

Zelena akcija: 'GUP je danas konačno i pao'

''Nakon više od osam mjeseci trakavice oko najkontroverznijeg i najštetnijeg Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, GUP je danas konačno i pao. Čestitamo svima koji su tome doprinijeli, a naročito građankama i građanima koji su tijekom javne rasprave u gluho ljetno doba poslali više od 31.000 primjedbi. Isto tako, javnost se u velikom broju odazvala prosvjedu 1. veljače na Trgu bana Jelačića te usprotivila takvom načinu vladanja Zagrebom, a više je puta i pred Skupštinom jasno i glasno rekla da ne želi takav GUP. Čestitamo svim udrugama i strukovnim organizacijama, pravoj oporbi u Skupštini te medijima koji su nas uporno pratili. Može se!'', poručili su iz Zelene akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zagreb je NAŠ!/Antonio Pozojević
Image
Foto: Zagreb je NAŠ!/Antonio Pozojević

DAZ: 'Poslušana je napokon struka'

I zaista aktivnosti Društva arhitekata Zagreba (DAZ) i povezanih stručnjaka urodile su plodom: struka je poslušana i Izmjene i dopune GUP-a su odbačene, istaknuli su i u DAZ-u, koji je uz Hrvatsku komoru arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruženje hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske kontinuirano provodio stručnu valorizaciju i javno istupalo detaljnim stručno obrazloženim i nepobitnim stavovima oko tema zagrebačkog GUP-a. 

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

15 minuta nakon pada GUP-a došlo do promjene dnevnog reda u Saboru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U roku od 15 minuta nakon što je u Skupštini pao GUP došlo je do promjene dnevnog reda u Saboru. Glasanje koje je, kao što je to uobičajeno, bilo na dnevnom redu u petak iznenada je skinuto i odgođeno.

Informaciju o odgodi glasanja zakazanog za petak potvrdili su Jutarnjem listu u Tajništvu Sabora, no razlog odgode nisu objasnili. Neslužbeno, doznaju da se HDZ pribojava da će puknuti njihova koalicija na nacionalnoj razini jer zagrebački HDZ nije podržalo Bandićev GUP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo