PROBLEM U OKOLICI ZAGREBA / Guši ih polje ambrozije: 'Neizdrživo je, noćima ne spavam'. Vlasti mogu samo pisati kazne

Ako vlasnik zemljišta u roku od osam dana ne ukloni ambroziju, komunalni redari mogu doći, pokositi je i izdati mu račun

15.8.2019.
19:45
VOYO logo

Mještane Svete Nedelje guši polje ambrozije niknulo tik ispred njihovih kuća. Ovaj je korov sada u punom cvatu i muči alergičare diljem Hrvatske. 

S državnih i gradskih zemljišta ambrozija se redovito uklanja. No, ako raste na privatnom zemljištu, stvari se kompliciraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A točno ispod prozora stanovnicima Strmca cvjeta polje ambrozije. Oni alergični, već noćima ne spavaju.

"Neizdrživo je bez lijekova. I sada sam pod lijekovima. Čovjek se počne gušiti na kraju. Nos se sve više začepljuje, oči bih mogao iščupati. Neizdrživo je", napominje Damir koji je sve prijavio komunalnoj službi Svete Nedelje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su poslali redara koji je utvrdio da je to korov, da će vlasnik biti opomenut, da ima osam dana rok. Mene to ne zanima. Mene ne zanima da čovjeka kazne. Mene zanima tko će to ukloniti".

Jer jedva da može udahnuti kao i mnogi diljem Hrvatske gdje je ova biljka rasprostranjena. Zato misli da ne treba kžnjavati, već imati sustavno rješenje. Ali zakon je jasan. Za privatno zemljište odgovara vlasnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnja stvar koju mi želimo je kažnjavati građane. Ove godine smo ispisali oko 1500 upozorenja. Dobar dio toga se naplatio. Nije cilj da punimo gradsku blagajnu nego da grad bude uredan", govori za RTL Danas gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Kazna od 2000 kuna

Prva kazna je i do dvije tisuće kuna. Ako vlasnik zemljišta u roku od osam dana ne ukloni ambroziju, komunalni redari mogu doći, pokositi je i izdati mu račun jer je ovdje riječ o javnozdravstvenom problemu. Bez obzira na to što je riječ o privatnom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se radi o ugrožavanju zdravlja, mi možemo intervenirati na nekom zemljištu, ali uz prisutnost i dozvolu policije. Jer se ipak radi o tuđem zemljištu koje nije naše", dodaje svetonedeljski gradonačelnik. 

Po zakonu se ambrozija treba ukloniti do sredine lipnja. A sada ju se ne bi ni smjelo dirati, što stanovnicima Strmca još više otežava situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ambrozija je trenutno u punom cvatu. Jedna sama biljka može polinirati nekoliko milijuna zrnaca. Ako ju već želimo ukloniti, to je bolje učiniti nakon nekih oborina", kaže Barbara Stjepanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Uz dugu proceduru koja od upozorenja do uklanjanja može trajati i mjesec dana - ambrozija će ionako već prestati cvasti. Pa je alergičarima kraj ovog polja sada najbolja šansa za miran san - kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo