uvodimo euro / Vujčić za RTL: 'Za porast cijena odgovorni su rast cijene energije, te lošiji vremenski uvjeti i porast uvoznih cijena'

Euro uvodimo 2023., a već od idućeg ljeta će na vratima trgovina će biti dualne cijene

15.12.2021.
18:59
VOYO logo

Osnovni doprinos BDP-u ostaju izvoz usluga, odnosno dobra turistička sezona, ali i rasta izvoza roba, te osobne potrošnje. Što se tiče rasta cijena, HNB procjenjuje da će se inflacija od oko 2,4 posto u ovoj godini - nastaviti i u idućoj.

Guverner HNB-a Boris Vujčić očekuje da će se rast najviše osjetiti kroz osobnu potrošnju i nastavak rasta izvoza i roba i usluga. Naglašava da smo zemlja u srednjoistočnoj Europi koja ima najbrži rast izvoza roba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstantan rast cijena u Hrvatskoj pojasnio je s dva razloga.

''Prvi je rast cijena energije, koji je zaslužen za oko polovicu rasta inflacije, a drugi su prehrambeni proizvodi. Tu ima više razloga, neki su domaći, bile su loše metrološke prilike, kao i porast uvoznih cijena'', rekao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euro uvodimo 2023., a već od idućeg ljeta će na vratima trgovina će biti dualne cijene. 

''To prije svega znači obavijest potrošačima da se naviknu na iskazivanje cijena i u kunama i u eurima. Kako netko pri samoj konverziji netko ne bi lovio u mutnom. Po središnjem tečaju po kojem ćemo ući u Eurozonu, a to je najvjerojatnije onaj po kojem smo ušli u tečajni mehanizam i po kojem smo fiksirali tečaj'', kazao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovanje kovanica Eura će iduće godine koštati 350 milijuna kuna, a sveukupni troškovi i kovanica i novčanica će biti preko 800 milijuna kuna. Kovanice kuje HNB, a novčanice ćemo dobivati iz inozemstva. 

Guverner je rekao kako će se zakon mijenjati iduće godine, kako bi se građane zaštitilo od preskupih bankovnih minusa. To je u nadležnosti ministarstva financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
svaka kuna je dobrodošla /

Ovo bi moglo mnoge razveseliti: Od 1. siječnja niže rate za postojeće kredite građana

Image
svaka kuna je dobrodošla /

Ovo bi moglo mnoge razveseliti: Od 1. siječnja niže rate za postojeće kredite građana

 ''Mi smo predvidjeli da se već ove godine predloži bankama da potpišu sporazum s ministarstvom financija i HNB-om, kojim bi se to pitanje uredilo po eventualne promjene zakona koje bi išle tek iduće godine. Već sada nemamo nikakve probleme jer od kad je to postala javna tema, nemamo nikakve prigovore potrošača'', pojasnio je guverner HNB-a.

I onima koji su u prešutnom prekoračenju, a ne samo u dopuštenom, pojašnjava Vujčić, banke odobravaju ako im smanjuju ili ukidaju ta prešutna prekoračenja 12 mjeseci otplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekujemo da će nastaviti rasti cijene nekretnina. Naša je procjena da u ovom trenutku rastu između 8 - 9 posto, što je dosta. Sve silnice koje su na strani porasta cijene nekretnine, će ostati i iduće godine'', kazao je guverner.

Procjenjuje se da četvrtina porasta cijena proizlazi iz subvencija. Trenutno oko polovice transakcija na tržištu nekretnina su gotovinske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U Istarskoj županiji preko 40 posto transakcija dolazi od stranaca. Ili dolaze iz zemalja kao što su Njemačka i Slovenija, gdje je kamatna stopa na depozite negativna. Moraju plaćati banci'', rekao je Vujčić.

Prema istraživanju HNB-a, svaki četvrti građanin izdvaja pola ili više od pola svoje plaće za ratu stambenog kredita. Vujčić pojašnjava kako je to posljedica toga što rastu cijene nekretnina. Jedino dugoročno rješenje je promjena monetarne politike. Monetarna politika u budućnosti morala bi normalizirati kamatne stope. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekujemo da ćemo iduće godine imati podjednaku stopu rasta kreditiranja i stanovništva i poduzeća, ove godine smo imali malo poduzeća. Očekujemo da će ta stopa biti na razini stope rasta BDP-a, što je normalno. Očekujemo manju potražnju za kreditima koji su bili u APN-skom ciklusu i nešto nenamjenskih kredita'', rekao je Vujčić.

Guverner je kazao kako se očekuje da će se kamatne stope održati na razinama koje su povijesno najniže.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo