Održao govor u Opatiji / Guverner HNB-a: 'BDP će snažno rasti iduće godine. Prvi mogući datum za uvođenje eura je 2023.'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Najavio je i da je u finalnoj fazi izrada Nacionalnog plana zamjene kune eurom

3.9.2020.
12:24
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Guverner HNB-a Boris Vujčić održao je govor na 23. Konferenciji Hrvatskog novčanog tržišta u Opatiji. Kazao je kako će se javni dug iduće godine smanjiti. 

Nakon snažne kontrakcije u ovoj godini, u 2021. očekuje se zamjetno povećanje realnog BDP-a od šest posto, a stopa inflacije i dugoročne kamatne stope vrlo su niske i usklađene s razinama u drugim članicama europodručja, te se očekuje da će se takvi trendovi nastaviti i u narednom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i ovrhe rekavši da je ta odluka na Vladi. Za moratorije na kredite kazao je kako je za nadzor sada zadužena EU središnja banka.

Kazao je i kako se Hrvatska u zahtjevu za ulazak u ERM II obvezala provesti dodatne reformske mjere (tzv. post-entry commitments), a riječ je o osam mjera iz četiri područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su jačanje okvira za borbu protiv pranja novca nakon prenošenja pete direktive o sprječavanju pranja novca (direktiva AML5), daljnje smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja za gospodarstvo, poboljšanje korporativnog upravljanja u državnim poduzećima revizijom i usklađivanjem regulative i praksi u skladu sa smjernicama OECD-a te jačanje nacionalnog stečajnog okvira u skladu s Direktivom (EU) 2019/1023 Europskog parlamenta i Europske komisije od 20. lipnja 2019.

Hrvatska de facto već od 2016. ispunjava sve kriterije, kazao je guverner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tečaj kune prema euru održavat će se blizu središnjeg pariteta tijekom sudjelovanja u ERM II pri čemu više činitelja jamči stabilnost tečaja: vjerodostojnost tečajne politike koja se očitovala i u razdobljima snažnih poremećaja (svjetska financijska kriza, COVID-19), izdašne međunarodne pričuve, izgledan pojačani priljev sredstava iz EU-a u okviru plana za oporavak od posljedica pandemije te kontinuirani višak na tekućem i kapitalnom računu uz smanjenje inozemne zaduženosti.

Prvi mogući datum uvođenja eura je 1. siječnja 2023.

Najavio je i da je u finalnoj fazi izrada Nacionalnog plana zamjene kune eurom te će ga uskoro predstaviti javnosti. Njegovi nositelji su Vlada RH i HNB.  Službeno usvajanje i početak provedbe se očekuje na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni plan zamjene predviđa i aktivnosti s ciljem informiranja građana o svim bitnim pitanjima vezanima uz uvođenje eura. Pritom će biti osobito važno građane osvijestiti o Vladinim mjerama za suzbijanje rasta cijena jer mnogi strahuju da će se uvođenjem eura životni standard smanjiti. 

Prvi mogući datum za uvođenje eura je 1. siječnja 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dogovoru s institucijama EU-a, državama članicama europodručja i Danskom središnji paritet utvrđen je na razini od 7,53450 kuna za 1 euro.

Vujčić je istaknuo da su analize HNB-a i Europske središnje banke (ESB) potvrdile da tečaj nije podcijenjen niti precijenjen. Očekuje se da će tečajna politika HNB-a nakon ulaska u ERM II ostati ista kao do sada, da će tečaj do ulaska u europodručje ostati stabilan te da će utvrđeni središnji paritet vjerojatno biti tečaj po kojem će se kuna službeno zamijeniti u euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo