koronakriza u hrvatskoj / Vujčić: 'Naše gospodarstvo sigurno može preživjeti čak i da dođe do potpunog lockdowna'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

'Ako je moguće, dobro je izbjeći takav tip lockdowna jer ostavlja posljedice u smislu velikog duga', kaže Vujčić

30.10.2020.
14:58
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio je da bi hrvatsko gospodarstvo moglo preživjeti još jedan lockdown, prenosi Media servis.

Vujčić je u Intervjuu tjedna Media servisa razgovarao o potencijalnom novom lockdownu, njegovim posljedicama na gospodarstvo i oporavku, a Vujčić smatra da Hrvatska sigurno može preživjeti čak i ako dođe do punog lockdowna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dobre vijesti /

Nove projekcije HNB-a: U 2021. očekuje se rast od 5,2 posto. Trenutni pad manji od predviđenog

Image
Dobre vijesti /

Nove projekcije HNB-a: U 2021. očekuje se rast od 5,2 posto. Trenutni pad manji od predviđenog

''Međutim, mora se imati na umu da je to vrlo skupo, kao što se pokazalo i ovaj put. Vidite da smo završili godinu s proračunskim deficitom od 29.5 milijardi kuna. To je posljedica upravo takvog tipa lockdowna. Ako je moguće, dobro je izbjeći takav tip lockdowna jer ostavlja posljedice u smislu velikog duga koji će se sutra morati vratiti'', rekao je Vujčić.

Posljednje procjene pokazale su da će pad BDP-a 2020. godine biti osam posto, ali iduće godine očekuje se rast za pet posto. 2022. godine očekuje se potpuni oporavak. Međutim, ova predviđanja, i struka i političari smatraju nestvarnima.

HNB daje procjene o kretanju BDP-a svaka tri mjeseca, a Vujčić kaže da su zadnje procjene pokazale negativne rizike. Ako se stvari ne budu razvijale u dobrom smjeru, Vučić smatra da bi situacija mogla biti loša, ali kaže da su restriktivne mjere i pokušaji očuvanja gospodarstva uravnotežene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U jesenskom temeljnom scenariju mi podrazumijevamo da ćemo u prvom kvartalu imati cjepivo. Ja mislim da je to u ovom trenutku najrealnija pretpostavka jer koliko čujem od epidemiologa, cjepiva su u zadnjim stadijima testiranja'', kazao je za Media servis Vujčić.

Hoće li koronakriza utjecati na ulazak u eurozonu?

Hrvatska narodna banka dogovorila je s Europskom središnjom bankom (ESB) uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap koji će joj stajati na raspolaganju u slučaju potrebe. Valutni swap omogućuje razmjenu kuna za eure. Zahvaljujući tome, Vujčić smatra da je Hrvatska spremnija nego što je to bila na početku pandemije koronavirusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju uvođenje eura u Hrvatskoj kao službene valute koje se po procjenama treba dogoditi u siječnju 2023. godine i hoće li koronakriza utjecati na to, Vujčić kaže da se prvi rizik eliminirao, a to je ulazak u tečajni mehanizam.

''Što se tiče inflacije, kamatnih stopa i tečaja mala je vjerojatnost. Što se tiče javnog duga mala je vjerojatno, jer nama javni dug mora padati za jednu dvadesetinu razlike između sadašnje razine javnog duga i 60 posto. To je realno očekivati. Najveći i u ovom trenutku jedini realni rizik je da se proračunski deficit mora održati održati ispod 3 posto'', zaključio je za Media servis Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo