gust promet / Gužve i kolone na autocestama prema moru, iz Hrvatskih autocesta pozivaju na oprez zbog vrućina

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

U automobilima uvijek treba biti neke tekućine, a vozači se trebaju redovito zaustavljati na odmorištima zbog visokih vučina, apeliraju

16.7.2022.
7:48
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Pojačan je promet na cestama u smjeru mora osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici te Ličkoj i Jadranskoj magistrali, upozoravaju u subotu ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Promet je pojačan i u blizini turističkih središta na obali, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom na ulasku i Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje. Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale Bakar-Sveta Marija Magdalena, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolnici su mjestimice mokri i skliski pa HAK vozače poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Image
veliki turistički potencijal /

Na obali turistička sezona obara rekorde, ali sve više pažnje privlači i kontinentalni turizam u Bjelovaru

Image
veliki turistički potencijal /

Na obali turistička sezona obara rekorde, ali sve više pažnje privlači i kontinentalni turizam u Bjelovaru

Iz hrvatskih autocesta (HAC) apelirali su na dodatnu opreznost u vožnji zbog velikih vrućina i gužva na cestama. HAC u svom priopćenju poziva na dodatan oprez na cestama i autocestama ovoga vikenda zbog izrazito gustog prometa i vrućina. Vozače poziva na često pogledavanje na brzinomjer i držanje razmaka te na praćenje prometne signalizacije i uvjeta na cesti. Također u automobilima uvijek treba biti neke tekućine, a vozači se trebaju redovito zaustavljati na odmorištima zbog visokih vučina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao glavne uzroke prometnih nesreća HAC navodi brzinu, umor, nepažnju vozača i vožnju pod utjecajem alkohola.

Također apeliraju da vozači primjenjuju hitni koridor kako bi hitne službe u što kraćem roku stigle do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba. Hitni koridor formira se tako da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo. Prije polaska na put savjetuje se informiranje o stanju na cestama na prometnom servisu HAK-a ili na njegovoj web-stranici. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnici se informiraju putem prometnog servisa HAK-a i radiopostaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike