GUŽVE SU SE VRATILE / U Hrvatskoj preko 540 tisuća gostiju. Ulazimo u dva mjeseca koja će nadmašiti rekordnu 2019. godinu?

Koliko god gostiju došlo na more, dočekat će ih sunce, ali i pakleni toplinski val

26.6.2022.
21:00
VOYO logo

Gužva na plažama, u prometu, na pistama - dobro se zavrtjela turistička sezona.

Trenutačno se u Hrvatskoj odmara nešto više od pola milijuna gostiju. A kako je promet na autocestama jedan od najvažnijih pokazatelja turističke sezone - posljednji podaci pokazuju da ulazimo u dva mjeseca koji će nadmašiti rekordnu 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diljem Jadrana identična slika – prepune plaže, sunčanje i kupanje. U zemlji se trenutačno odmara više od 540 tisuća gostiju.

„Dolazim ovdje već 18 godina. Svake godine dolazimo u Hrvatsku jer ima najljepše i najčišće more. Blizu je Češkoj i volimo dolaziti ovdje“, kazala je Martina iz Češke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Došli smo jer smo htjeli vidjeti nešto drukčije. Sviđa nam se i uživamo, vrijeme je lijepo“, rekao je Martinas iz Litve.

I dok gosti odmaraju, za turističke djelatnike nema predaha – nadaju se novim rekordima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIKOLINA BRNJAC /

Ministrica turizma: 'Cilj je cjelogodišnji turizam, a ne sezonski. Mogli bismo preći brojke iz 2019. godine'

Image
NIKOLINA BRNJAC /

Ministrica turizma: 'Cilj je cjelogodišnji turizam, a ne sezonski. Mogli bismo preći brojke iz 2019. godine'

„Ove godine je rano počela sezona, zadovoljni smo početkom – sad dalje, vidjet ćemo. Turista ima iz svih krajeva i očekujemo još bolju sezonu“, tvrdi Toni Mustafi, vlasnik restorana u Zadru.

U kojem se god pravcu pogleda, jasno je da se na tisuće ljudi iz unutrašnjosti žele dokopati mora. Promet na autocestama jedan je od najvažnijih pokazatelja sezone, a samo danas do 12 sati prema moru je otišlo više od 16 tisuća vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nemoguće je tijekom vikenda u turističkoj sezoni izbjeći gužvu, to je gotovo nemoguće, pa onda molba svima koji mogu neka putuju preko tjedna, a ako baš putu preko vikenda neka dobro provjere sve informacije prije samog polaska“, kazao je Andrej Prosoli, izvjestitelj Hrvatskog autokluba.

U kilometarskim kolonama čekalo se oko sat vremena i na ulazu u zemlju, a gužva se stvorila i prema srednjodalmatinskim otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Preko 65 tisuća putnika, preko 14 tisuća vozila. Jučer tri izvanredne linije prema Supetru, danas jedna. Imali smo pritisak i iz Splita i iz Supetra. Što reći, prezadovoljni, sve trajektne linije su zaista dupkom pune, katamaranske linije također“, poručila je Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinije.

Ovo je tek početak prometnih gužvi ovoga ljeta, idućih se vikenda mogu očekivati sve masovnije turističke smjene. Koliko god gostiju došlo na more, dočekat će ih sunce, ali i pakleni toplinski val. Temperature od sutra idu iznad 35 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Problem će biti i sve toplije noći, tako će temperature uz obalu često ostajati iznad 25 stupnjeva, a nerijetko bi se moglo dogoditi da bude cijelu noć 30 stupnjeva. Uz zrak, grije se i more tako da bi ponegdje temperatura mora mogla biti i 30 stupnjeva“, objašnjava Damjana Ćurkov Majaroš, meteorologinja RTL-a.

Nesnosne vrućine po cijeloj zemlji iscrpljuju mnoge koji se zateknu izvan kuće, pa Hitna pomoć građane koji kolabiraju od toplinskog udara, odnosi direktno s ulice. Samo u Zagrebu, na dan imaju više od 200 intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Uslijed pojačanog znojenja izloženosti povišenosti temperaturi, javit će se određeni grčevi, prije svega u mišićima nogu, ruku – može se javiti osjećaj mučnine, slabosti, pojačane žeđi, pa sve do gubitka svijesti“, tvrdi Darko Sinjeri, voditelj smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Uz već dobro poznate savjete liječnika, podsjećaju da se ne skače u more već da se ulazi postepeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo