Ratni reporter / Haidar Diab u Direktu o ratu u Ukrajini: 'Vjerujem da Putin neće baciti atomsku. Rusiji Treći svjetski rat nije u interesu'

'Što je Putinov cilj ovog trena? On što želi, to polako stvara, nažalost i to na uštrb Ukrajinaca', kazao je Haidar Diab

28.4.2022.
22:35
VOYO logo

Ratni reporter i poznavatelj vanjske politike Hassan Haidar Diab u RTL Direktu je govorio o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Haidar Diab komentirao jesmo li bliže Trećem svjetskom ratu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da treba razmišljati i analizirati hladnom glavom. Mi danas imamo histerično izvještavanje. Idemo razmišljati realno i objektivno. Kada usporedimo govor Putina 24. veljače kad je najavio vojne operacije, invaziju, kako god hoćete, bio je još žešći, čak je i tada dao naznake da će upotrijebiti i strateško naoružanje, to znači atomsku bombu. Nakon nekoliko dana stavio je u punu pripravnost atomske bombe. Mislim da onaj njegov govor, to je govorio u Dumi, za širu javnost, jer zanemarujemo činjenicu da je Rusija imala velike gubitke i morao je umiriti javnost i pokazati da je Rusija jaka i moćna, a mislim da nije.

Image
kako izgleda njegov dan /

Što točno radi ukrajinski predsjednik Zelenski? Dan započinje sastancima, a s jednom osobom je u stalnom kontaktu

Image
kako izgleda njegov dan /

Što točno radi ukrajinski predsjednik Zelenski? Dan započinje sastancima, a s jednom osobom je u stalnom kontaktu

Je li u interesu Rusije da izbije 3. svjetski rat? Ne. SAD-a? Ne. NATO-a? Ne. Kad gledamo sve aspekte dođemo do zaključka da nikom u ovom trenutku to nije u interesu. Kad je počela vojna operacija više bi vjerovao da bi tada došlo do sukoba nego sada. Mnogi analitičari kažu da će Putin upotrijebiti nuklearnu bombu, pa zar je samo on ima? On će baciti jednu, dobit će tri. Vjerujem da ju neće baciti. Hirošima i Nagasaki, pričamo 45. godine kako su to bile primitivne atomske bombe, zamisli da sada ide nuklearni rat. To znači pozdrav sa svijetom", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na Putinove poruke iz Moskve.

"On je rekao da će uništiti svako naoružanje koje ulazi u Ukrajinu, a to radi. Bombardira pruge, željezničke stanice, ruši transportne avione. On nikada nije rekao da će proširiti rat, a idemo toliko daleko. Ispada da pljujem po analitičarima, govorim iz iskustva. Kad sam izvještavao iz Sirije, Iraka, Libije, isto sam preko TV-a gledao gore analize. Bio sam u Damasku kad su govorili da Amerikanci i Francuzi pripremaju uništenje Sirije nakon što je Asad bacio kemijsko naoružanje. Mi smo bili u Damasku, sve je bilo normalno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se ništa ne bi dogodilo da Finska i Švedska uđu u NATO.

"Što je Putinov cilj ovog trena? On što želi, to polako stvara, nažalost i to na uštrb Ukrajinaca. U početku ne znam jesu li ga savjetnici krivo savjetovali ili je zabrijao i vjerovao da će uspjeti osvojiti Ukrajinu. Sad kad gledaš stanovništvo, u Kijevu, u Mariupolju sam se šokirao da ima 50 posto Rusa i 50 posto Ukrajinaca. On je vjerovao da sada pod krinkom oslobađanja od nacista, da će mu ovi mahati. Doživio je velike gubitke, možda Ukrajinci ne pretjeruju kad kažu 20 tisuća vojnika. Promijenio je taktiku. Nazvao je sve specijalnom vojnom operacijom, oslobađa Donbas i sada je išao na to. On tu postiže velike rezultate. Herson, područja koje je kao pola Hrvatske, on to drži, Mariupolj... On iz Harkiva ulazi preko Izuma, njegove snage polako napreduju. Njegova vojska je pred završetkom operacije... Ruski mediji su u blokadi, ali kad sam izvještavao iz Libije i Sirije, nisam se slagao s Al Jazeerom jer su puštali fake news", kazao je Haidar Diab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i raketiranje Kijeva dok je u njemu bio glavni tajnik UN-a, koji je samo dan ranije bio na sastanku s Putinom u Moskvi.

"Da su htjeli, ubili bi ga. To je znak da mogu napraviti što god hoće. Zapadne obavještajne službe, mislim na Britaniju i Pentagon, kažu da Rusija ne kontrolira 70 posto zračnog prostora u Ukrajini, što nije istina, a ovo bombardiranje Kijeva pokazuje da to nije istina. Mariupolj je pao. Al Jazeerin novinar je obišao cijeli Mariupolj, slike su zastrašujuće. Došao je do Azovstala i rekao da dalje više ne mogu, da bi navečer obavještajna služba i Biden rekli da sumnjaju da je Mariupolj pao", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo