'Kaj, nije to smiješno?' / Hajdaš u RTL Danas o Kovaču koji je izmislio da mu prijete i još plakao: 'Trebalo bi ga išćuškati, ćebovati...'

Siniša Hajdaš Dončić inzistira da Kovača iz stranke i iz kluba SDP-a nikako nisu mogli izbaciti prije optužnice. Sad jesu. A o Merzel govori krajnje hladno...

29.3.2022.
19:10
VOYO logo

USKOK je optužio bivšeg čakovečkog gradonačelnika i SDP-ova zastupnika Stjepana Kovača da je inscenirao prijeteće poruke kako bi si digao rejting u kampanji za lokalne izbore.

Kovač je, podsjetimo, plakao pred stranačkim šefom, tvrdeći da se prijeti i njemu i njegovoj obitelji. Uz Kovača optuženo je još dvoje ljudi, među njima i policajac koji mu je u lažnoj prijavi pomogao tako da je inscenirao lažne poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o trojcu uhićenom s međimurskim županom Matijom Posavcem, osumnjičenom za primanje mita i trgovanje utjecajem, no taj se krak istrage nastavlja.

SDP je poslijepodne priopćio da je Stjepan Kovač napustio stranku, a u RTL-u Danas u studiju je gostovao potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto tek sada, zašto niste Kovača isključili iz stranke kad je cijela afera počela? 

Kad je počela ova afera, dakle, mi smo ga suspendirali, jer do danas njemu nije bila podignuta optužnica. Kad mu je optužnica podignuta, mi smo ga isključili iz stranke. Dakle, postupili smo normlano i apsolutno moralno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sredine 2020., kada je postao zastupnik do kraja prošle godine, u Saboru je imao jednu jedinu repliku, a uredno je cijelo vrijeme primao plaću od 18 tisuća kuna, stanarinu, i famoznu naknadu za odvojen život. Zašto ste kao stranka to tolerirali? 

Ne možemo mi na to utjecati. Zašto? Zato što je svaki saborski zastupniku principu autonoman. Ne postoji niti jedan instrument u niti jednoj političkoj stranci da se nekoga prisili da dolazi ili da ne dolazi u Sabor...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li mu vi možda instruirali da tako radi?

Mi smo s njim razgovarali, a on je rekao da neće dolaziti (u Sabor) do trenutka dok mu se pokrene ili ne pokrene postupak. Sada se postupak pokrenuo, a on je... Nismo mogli ništa, ponavljam...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli ste ga izbaciti iz kluba zastupnika.

Pa on od danas i nije član kluba zastupnika...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas!?

Da, danas! Ključna je riječ "danas". Nemojte misliti da se svađam s vama. Ponavljam: do danas nije protiv čovjeka pokrenut postupak. Danas je pokrenut postupak, od strane USKOK-a, vidjet ćemo hoće li to sud prihvatiti, od danas on nije član stranke, nije niti član kluba. Ono što je on napravio, zapravo je smiješno, generalno, ako gledamo milijune, milijarde kuna koji se izvlače iz Hrvatske. Ovo, da se nalazimo u osnovnoj školi, trebalo bi ga dobro išćuškati, uzeti deku, ćebovati ga i reći mu jednu poluvulgarnu riječ koju neću ovdje reći. Tak ja gledam na to. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, je li to licemjerno, tražiti od HDZ-a ostavku čim im dužnosnik završi u nekoj aferi, zazivate izbore. Ovdje ne vidimo takvu reakciju. Može li se tu povući paralela?

Ne možemo povući paralelu, HDZ je pravomoćno osuđena organizacija, koliko se ja sjećam, a sjećamo se svi. Ovdje se radi o izoliranim slučajevima, a ovdje, ponavljam, Kovač nije ništa ukrao. On se ponašao kao malo dijete u vrtiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citirat ću vam što je rekao. Rekao je da "nije bio aktivan zbog puno problema oko USKOK-a". U Saboru, gdje prima plaću, gdje je bio u vašem klubu...

Ne mogu, ne mogu vam to tumačiti. Ne znam što je čovjek mislio pod tim. Malo, eto, blesavo, ja se slažem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Relativizirate kazneno djelo.

Gdje relativiziram? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa u onome što ste maloprije govorili.

A kaj sam rekao maloprije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa govorili ste da mu treba dati ćušku! Pa to ste rekli...

Ne, ne ne... Čekaj, čekaj! Pa naravno da bih mu dao ćušku za to što je napravio. Pa to je smiješno što je napravio, da tam plače pred nekim. Kaj nije to smiješno? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj dio može biti i smiješan, ali je i kazneno djelo. 

Slažem se s vama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno s policajcem je inscenirao lažnu priču.

Da vam budem kristalno jasan što je bilo. U trenutku kad je uhićen, prije podizanja optužnice, mi smo ga automatski suspendirali. Sada kad je optužnica od strane USKOK-a podignuta, Kovač više nije član stranke, nije više niti član kluba. Mi ga niti po jednom zakonu ne možemo izbaciti iz (Sabora?) jer je mandat osobe koja ga je osvojila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo sad na vašu bivšu županicu. Ona je dobila sedam godina zatvora, kriva je po svim točkama optužnice, je li Vas to iznenadilo?

Kakva je bila optužnica, zapravo i ne. Prošlo je već tri ili četiri godine. Marina nije članica SDP-a, mislim, već osam godina. Mnoge stvari su se promijenile u osam godina. Djeca koja su tada bila rođena, već su krenula u školu. I to vam govori o SDP-ovoj netoleranciji na korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam godina, relativno visoka zatvorska kazna, je li vas ona iznenadila?

Ne mogu to komentirati. Ne znam, evo, što da vam kažem. (Kaznena) djela koja su prikazana, su ozbiljna i vjerojatno, kada se akumuliraju, mora biti propisana jedna zakonska kazna, oni su se odlučili za kaznu veću od pet godina, tako da je završila odmah u zatvoru. Vjerojatno će biti još žalbi i toga, ali dogodilo se što se dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade, čini se, odlazi najmanje četvero ministara. Jeste li Vi za izbore?

Da. Mislim da je vlada Andreja Plenkovića dosta kontaminirana. S druge strane je vidljivo da Plenković ne kontrolira HDZ. Od njegovog prvog mandata je vidljivo da su mu ministri bili nametnuti, pošto je on onako pao s padobranom iz Bruxellesa. Tu ne mislim čak niš ružno. I gdje su mu lokalne organizacije nametale razne članove koji su bili drugorazredni političari, trećerazredni ministri i najbolje bi bilo za Hrvatsku da budu parlamentarni izbori. 

Bez obzira na rat u Ukrajini? 

Ne, ne. Vidite, u Sloveniji se održavaju izbori, u Mađarskoj se održavaju izbori, u Francuskoj se održavaju izbori. Za mene je liberalna demokracija najvažnija vrijednost koja postoji. Ukrajina je Ukrajina. Imamo svojih problema. Imamo ekonomske probleme. Imamo nestabilno tržište plina, električne energije. Imamo nestabilnu vladu. I koalicijski partneri njihovi zazivaju širu rekonstrukciju. Mi zazivamo izbore. Pa kom obojci, kom opanci.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo