Haker se javio / Hakerski napad na A1 istražuje PUZ. Haker se javio. Istražuje se jesu li se poštovale sve mjere sigurnosti

Image
Foto: RTL

Korisnike umiruju činjenicom da je kompromitiran samo dio podataka. Haker im se javio, traži novac. Angažirala se i policija

9.2.2022.
18:35
RTL
VOYO logo

Osobni podaci 150 tisuća korisnika A1 mreže ukradeni su iz baze podataka tog teleoperatera. U pitanju je hakerski napad, a prema našim informacijama, zasad nepoznati počinitelj sam je informirao tvrtku da ih je pokrao te prijetio objavom.

Iz A1 tvrde da su financijski podaci njihovih korisnika sigurni, te da su već pojačali sigurnosne zaštite. Ilija Radić je donio detalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 10 posto korisnika A1 teleoperatera potencijalne su žrtve hakerskog napada. Odmah po otkrivanju, iz tvrtke su informirali javnost o tome, a korisnike umiruju činjenicom da je kompromitiran samo dio podataka. 

"Ono što mogu potvrditi je da se radi o imenu prezimenu, adresi, OIB-u i broju mobitela. Važno je napomenuti za naše korisnike da podaci poput financija ili podaci o bankovnim karticama nisu kompromitirani", kazala je direktorica korporativnih komunikacija A1 Dubravka Štefanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tvrtke poručuju da već su podnijeli prijavu zagrebačkoj policiji te su obavijestili Agenciju za zaštitu osobnih podataka i Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti koje već provjeravaju je li A1 poštovao sve sigurnosne aspekte.

Image
krađa podataka korisnika /

Stručnjak o napadu hakera na A1 za RTL Danas: 'Vjerojatno se radi o ucjeni u kriptovaluti.' Opisao detalje svijeta hakera

Image
krađa podataka korisnika /

Stručnjak o napadu hakera na A1 za RTL Danas: 'Vjerojatno se radi o ucjeni u kriptovaluti.' Opisao detalje svijeta hakera

"Svi operatori kao i A1 već poštuju međunarodne standarde tehničke implementacije, znači, tih mjera, tako da u ovom trenutku ne možemo reći jesu li one na taj način implementirane. Kao što sam rekla mi ćemo to utvrditi u daljnjem našem postupku", kazala je Vesna Gašpar iz Odjela komunikacijskih usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznajemo da je A1 na nekoliko službenih e-mail adresa zaprimio poruku od nepoznatog pošiljatelja koji navodi da je tvrtka bila žrtva hakerskog napada, te im prijeti objavom osobnih podataka. Sigurnost je odmah dignuta na višu razinu.

Štefanac je dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah čim smo primijetili incident smo pojačali mjere zaštite i naši stručnjaci rade s Policijskom upravom zagrebačkom kako bi utvrdili sve detalje i kako bismo vidjeli što još dodatno možemo napraviti za sigurnost naših korisnika."

A ako se pita građane, najsigurnije bi bilo da ih traže manje osobnih podataka. Jedan Zagrepčanin smatra:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo bi pooštriti, odnosno osiguravati građane da ne moraju sve te podatke, pogotovo OIB s kojim se može manipulirati, dizat kredite i tako nešto. Tu bi trebalo nekakve rigorozne mjere uvesti, ali koje funkcioniraju, ne na papiru."

Ovim napadom, procjenjuje se, pogođeno je između 100 i 150 tisuća korisnika. Oni će biti informirani o tome kada se otkriju svi čiji su podaci ukradeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo