savjest mu je čista / Hasanbegović: 'Ja sam protiv svakog totalitarizma, a ovo je poprimilo ozračje linča i ludila'

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je u četvrtak da ustaški zločini predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda, a 'političkom manipulacijom' nazvao 'selektivno korištenje periferne izjave izvađene iz konteksta prije više od dvadeset godina iz njegovog mladenačkog i studentskog razdoblja'

11.2.2016.
12:37
VOYO logo

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović obratio se kratko medijima dva sata nakon završetka današnje sjednice Vlade, kada je najavljena njegova izjava za medije.  

Komentirao je jučerašnju naslovnicu tjednika Novosti i njegove tekstove objavljene u časopisu Nezavisna Država Hrvatska naglasivši kako se selektivne izjave izvučene iz konteksta koriste kao manipulacije te dodao da je njegova savjest čist. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima, bez obzira bio to ustaški ili komunistički režim. Jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni hipotezom poraza nego i predstavljaju najveće moralno posrnuće hrvatskog naroda, čija sjena i dalje stoji nad Hrvatskom. Jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni hipotezom poraza, nego i predstavljaju posrnuće hrvatskog naroda, čija sjena i dalje stoji nad Hrvatskom", rekao je.

"Protiv bilo kakvog sam totalitarizma, protiv fašizma, antikomunizma. Pripadam Vladi utemeljenoj na demokratskom antifašizmu, antikomunizbu i antitotalitarizmu", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako su njegove izjave izvučene iz konteksta te da se njegovo ministarsko djelovanje treba suditi prema njegovom radu. 

"Savjest mi je čista u svakom smislu", istaknuo je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao znanstvenik afirmirao sam se u znanstvenom životu. Moji radovi prošli su najveću histrografsku verifikaciju i ne mogu se dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg zločinačkog režima. Moje ministarsko djelovanje se treba suditi po mom radu, a ne selektivnom manipulacijom činjenica iz davne prošlosti. Savjest mi je čista i u moralnom i u političkom i građanskom smislu. Sve ostalo sam spreman objašnjavati u svakom trenutku, u mirnom ozračju intelektualne rasprave, a ne u ozračju linča. Slučaj je poprimio i obilježja stanovitog ludila", zaključio je i otišao ne odgovarajući novinarima na pitanja.

Hasanbegović je jutros na sjednicu Vlade došao noseći pod rukom srpski časopis NIN koji je prije početka sjednice pokazao svojem stranačkom šefu Tomislavu Karamarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
burna saborska sjednica /

Traže ostavku Hasanbegovića: 'Premijeru, smijenite ga ili vi tu ustašku kapu stavljate na svoju glavu'

Image
burna saborska sjednica /

Traže ostavku Hasanbegovića: 'Premijeru, smijenite ga ili vi tu ustašku kapu stavljate na svoju glavu'

Novinarima je kratko rekao samo da taj časopis čita od ranog djetinjstva, ali nije htio komentirao naslovnicu tjednika Novosti.

Kako prenose naši reporteri s trena, uoči sjednice, sudeći prema gestikulaciji i izrazima lica, Karamarko i Hasanbegović očito su razgovarali o spornoj kapi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić rekao da 'ako Hasanbegović kaže da je antifašist, onda valjda jest'.

Lovro Kuščević je ponovio jučerašnje riječi premijera Tihomira Oreškovića: "Hasanbegović je antifašist".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sasvim sigurno je i antifašist, antinacist sve ono što je neprijatelj države to on podržava. Borimo se svi zajedno za istu ideju. Svi smo mi antifašisti, antikomunisti, sve što treba" izjavio je Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo