'vlada je jamac očuvanja' / Hasanbegović o medijskim slobodama: 'Ni iz jednog Vladina poteza se ne može zaključiti da su one ugrožene'

Reiner i Hasanbegović smatraju kako u Hrvatskoj nema mjesta zabrinutosti za medijske slobode

17.4.2016.
16:44
VOYO logo

Sastanak veleposlanika zapadnih zemalja na kojem se pričalo o zabrinutosti zbog medijskih sloboda u Hrvatskoj, izazvao je brojne polemike. Prva je oštro reagirala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je iz Bratislave poručila diplomatima da se ne miješaju u unutarnje stvari države.

Image
komentirala sastanak /

Grabar-Kitarović poručila veleposlanicima da se ne miješaju u slobodu medija u Hrvatskoj

Image
komentirala sastanak /

Grabar-Kitarović poručila veleposlanicima da se ne miješaju u slobodu medija u Hrvatskoj

U sličnom tonu nastavio je danas i predsjednik Sabora Željko Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih volio vidjeti da ljudi jasno iskazuju svoja mišljenja, a ne da se skrivaju iza nekih drugih, bili to veleposlanici nekih zemalja, skupine, nevladine udruge, itd.", rekao je Reiner i dodao kako ne misli da su u Hrvatskoj uopće ugrožene medijske slobode.

"Dapače, mislim da neki mediji su priušte stvari koje si u drugim demokracijama ne bi sigurno priuštili. Pogledajte samo neke portale zadnjih dana... Nisam uvjeren da bi u bilo kojoj demokratski razvijenoj zemlji, gdje postoji odgovornost za ono što netko napiše ili izrekne, to prolazilo. Mislim da treba više odgovornosti svih koji sudjeluju u javnom životu, pa tako i novinara. Ali i političara", rekao je Reiner.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ministar kulture Zlatko Hasanbegović smatra kako nema mjesta za zabrinutost. 

"Zabrinutost je potpuno neutmeljena jer je ova Vlada jamac očuvanja medijskih sloboda u Hrvatskoj. Niti iz jednog vladinog poteza ne može se zaključiti da su ugrožene medijske slobode", poručio je ministar kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik Ivo Josipović je pak stao na stranu diplomata.

"Mi dijelimo vrijednosti Europske Unije i zapadne civilizacije i, naravno, ako od njih odstupamo, da možemo očekivati reakcije naših prijatelja", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli slučaj je komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor

"Veleposlanici se nisu miješali, oni su samo jasno naznačili da su o tome razgovarali. To je njihov posao. I Grabar-Kitarović je bila veleposlanica pa je slala bilješke u svoje ministarstvo, odnosno u vladu, o stajalištima zemlje u kojoj je bila veleposlanica. Znači, oni su ti da, među ostalim, dobivaju znanja o tome kakva je situacija u određenoj državi i imaju pravo razgovarati i o slobodi medija. A to nije čudno da se razgovara o slobodi medija s obzirom na vrlo jasne najave iz vlade da će se čistiti u određenoj medijskoj kući, da tko ne voli tu stranku ne voli ni Hrvatsku, ali i najave iz Ministarstva kulture i konkretne poteze ministra kulture oko suzbijanja pluralizma medija i slobode medija, što je ustavna vrednota", rekla je Kosor.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo