KRITIKA OTPISANOG MINISTRA / Hasanbegović: 'Odluka o razrješenju članova kulturnih vijeća je protuzakonita'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ovoga je petka razrješila članove kulturnih vijeća koje je prošle godine imenovao Zlatko Hasanbegović

11.4.2017.
9:02
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, rekao je kako je odluka aktualne ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća protuzakonita, piše Večernji list.

Obuljen Koržinek ovoga je petka razrješila članove kulturnih vijeća koje je prošle godine imenovao Zlatko Hasanbegović. "Odluku o imenovanju donio sam u tehničkom mandatu Vlade, ali javni natječaj je raspisan prije toga. Uostalom, članovi kulturnih vijeća nisu dužnosnici, nego članovi savjetodavnog tijela Ministra kulture pa se njih moglo imenovati i u tehničkom mandatu", rekao je Hasanbegović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar kulture tvrdi kako ministrica nema zakonskog uporišta za razrješenje članova vijeća te da je u svom mandatu zatekao članove kulturnih vijeća koje je imenovala ministrica Andrea Zlatar Violić i nije imao uporište za njihovu smjenu.

Hasanbegović je rekao kako su članovi radili sve dok im nije istekao mandat, a ujedno je istaknuo kako je ministrica Obuljen Koržinek po stupanju na dužnost više puta javno izjavljivala da neće mijenjati članove kulturnih vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članove kulturnih vijeća koji su sada smijenjeni nije imenovala Hrvatska narodna stranka, nego ministar kulture koji je član Hrvatske demokratske zajednice", rekao je Hasanbegović i dodao kako je odluka ministrice presedan koji bi mogao izazvati upravne sporove.  

Potvrdio je da je kao ministar predlagao da članovi kulturnih vijeća odlaze sa svojih položaja zajedno s ministrom koji ih je imenovao. Kako kaže, zakonske promjene su ušle u zakonsku proceduru, no njegovim odlaskom iz Ministarstva stalo se sa zakonskim izmjenama, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo