komentirao 'lex perković' / Hasanbegović poručio Milanoviću: 'Priča o Udbi nije završena, nego je tek počela'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Hasanbegović kaže da je presuda Perkoviću zadala moralni i pravnopolitički udarac tadašnjim akterima hrvatske politike

23.8.2016.
16:20
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović (HDZ) ustvrdio je u utorak da Hrvatska nije dosegla visoku razinu borbe protiv totalitarnih režima "jer smo svjedoci rehabilitacije zločina jugoslavenskog komunističkog terora", te poručio predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću da "priča o Udbi nije završena nego je tek počela".

Nakon obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskom saboru, Hasanbegović je rekao kako je Zoran Milanović poslije ukidanja saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom i verbalnog ideološkog rata koji je začeo, sada kada mu se vraća kao bumerang, lakonski zaključio kako je priča o Udbi završena, "ali ja mogu reći da nije završena nego je tek počela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, ne da Hrvatska nije dosegla visoku razinu borbe protiv totalitarnih režima, nego smo u protekle četiri godine prisustvovali procesu pokušaja restauracije i rehabilitacije zločina jugoslavenskog komunističkog terora", istaknuo je Hasanbegović.

Ministarstvo kulture je na internetskim stranicama objavilo izvornu integralnu verziju teksta Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, kazao je Hasanbegović napominjući da se u njoj u taksativno nabrajaju obveze zemalja članica EU-a i onih koji žele pristupiti Uniji. Dodaje kako je dovoljno usporediti te obveze s onim što danas imamo u Hrvatskoj, kako bi uočili da smo daleko od iskrenog i cjelovitog suočavanja s prošlošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje je li primijetio i pokušaje rehabilitacije ustaškog režima, Hasanbegović je rekao da se tu radi o marginalnim ekscesnim pojavama koje imaju obilježja društvene patologije.

"To su marginalni ekscesi, dok s druge strane postoji sistemska rehabilitacija jugoslavenskog komunizma, iza kojega su stajale utjecajne društvene i državne elite. Kruna svega je, bez presedana, slučaj 'Lex Perković' koji je upravo u kontekstu svih ovih rezolucija dobio svoj logičan ishod u presudi minhenskog suda kojim je njemačko pravosuđe zadalo moralni i pravnopolitički udarac tadašnjim akterima hrvatske politike - Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću i SDP-u koji je pravni i stvarni sljednik Komunističke partije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović kaže da rezolucija Europskog parlamenta traži od svih komunističkih i postkomunističkih stranaka da se cjelovito suoče s prošlošću, jasno i nedvosmisleno osude zločine komunizma, te ponovno preispitaju vlastitu i povijest komunističke vladavine.

Na pitanje koliko se osjeća odgovornim što se sve to ponavlja, ustvrdio je da se i prije nego što je ušao u politiku, kao i sada, jasno borio da se državne vlasti suoče s komunističkom prošlošću. "Da se dekonstruira 'duboka država' koja je, što se vidjelo u slučaju 'Lex Perković', bila sposobna instrumentalizirati ustanove Hrvatske kako bi zaštitila svoje partikularne interese i po cijenu međunarodne kompromitacije ugleda Hrvatske", kazao je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo