JE LI MINISTAR POZIRAO S USTAŠKOM KAPOM? / Hasanbegović reagirao na objavu sporne fotografije: 'Na njoj su dva pripadnika HOS-a, a i laiku je vidljiva naknadna intervencija'

Tjednik 'Novosti' objavio je fotografiju za koju tvrde da prikazuje ministra Hasanbegovića kako pozira s ustaškom kapom. Fotografija je navodno objavljena 1996. godine u časopisu 'Nezavisna Država Hrvatska', čiji je član uredništva bio i aktualni ministar. Hasanbegović je reagirao na objavu ove fotografije tvrdnjom kako se radi o provokaciji i podvali

10.2.2016.
17:46
VOYO logo

Naslovnicu ovotjednog broja Novosti 'krasit' će fotografija iz 90-ih godine na kojoj aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović pozira s ustaškom kapom, po tvrdnji uredništva tjednika 'Novosti'. Naslovnica je objavljena danas na njihovoj Facebook stranici, a ispod fotografije stoji naslov 'Točka na U'. 

Glavni urednik Novosti, poznati novinar i pisac Ivica Đikić pojasnio je za RTL Direkt kako je novinar Hrvoje Šimičević došao do spornih fotografija. Naime, novinar je samo slijedio ministrov savjet te otišao u Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu, 'najveći hram kulture u Hrvatskoj'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim te fotografije, postoje tekstovi koji su po meni puno strašniji i gori od fotografije. U tekstovima on tekstovi veliča ustaštvo", upozorava urednik Novosti, tjednika koji je kasnije tijekom večeri objavio i fragmente Hasanbegovićevih tekstova. 

pojasnio kako je do fotografije došao listajući časopis 'Nezavisna Država Hrvatska' u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
hasanbegović ima njegovu potporu /

Orešković ne misli da je predsjednica pogriješila: 'Najava smjene Lozančića nije sporna, ja ću odlučiti'

Image
hasanbegović ima njegovu potporu /

Orešković ne misli da je predsjednica pogriješila: 'Najava smjene Lozančića nije sporna, ja ću odlučiti'

"Radi se o glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. Hasanbegović je u časopisu potpisan ispod fotografije, kao i Velimir Bujanec. Osim toga, Hasanbegović se u impressumu časopisa navodi kao član uredništva, a i pisao je tekstove za časopis", pojasnio je Đikić i dodao kako časopis 'Nezavisna Država Hrvatska' više nalikuje fanzinu nego časopisu.

Ministar Hasanbegović je tada u časopisu 'pisao i članke o ustašama kao herojima i mučenicima te o ujedinjenoj domovini od Mure, Drave i Drine do Jadranskog mora', kažu iz tjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Novosti
Image
Foto: Novosti

Na fotografiji: Hasanbegović s ustaškom kapom, Bujanec (potpuno desno)

"Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati", rekao je Zlatko Hasanbegović.

"Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske prigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore", istaknuo je ministar kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da je riječ o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik. 

"Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati", poručuje Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacijanavodi kako izvori bliski Hasanbegoviću tvrde kako se radi o kapi koju su tada nosili pripadnici HOS-a (Hrvatskih obrambenih snaga), koji je formiran '91. godine, a u HV integriran '92. godine.

Podsjetimo, danas je premijer Tihomir Orešković u obranu ministra kulture kazao kako je Hasanbegović antifašist te da ima njegovu potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade: Ministar Hasanbegović je antifašist i vrlo je sposoban, bit će sjajan ministar kulture s mojom punom potporom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo