BIVŠI MINISTAR KULTURE / Hasanbegović za RTL Danas komentirao Deklaraciju: 'Riječ je o vukovskom vapaju jugoslavenskih nacionalista za izgubljenom domajom'

'Riječ je ipak o jednoj ambicioznoj, kulturnoj i pseudopolitičkoj neojugoslavenskoj paltformi', smatra Hasanbegović

30.3.2017.
19:08
VOYO logo

Ni sadašnja ministrica ni bivši ministar kulture ne gledaju blagonaklono na ovu Deklaraciju. Zlatko Hasanbegović naš je večerašnji gost.

Što je po vama intencija ove deklaracije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam želio dublje ulaziti. Izjasnio sam dosjetku da je riječ o vukovskom vapaju jugoslavenskih nacionalista za izgubljenom domajom. No, kada podrobnije pročitamo sadržaj deklaracije i kada ostvarimo uvid u njezine potpisnike, riječ je ipak o jednoj ambicioznoj, kulturnoj i pseudopolitičkoj neojugoslavenskoj paltformi koja nakon državnog političkoga sloma jugoslavenske države, taj jugoslavenski koncept želi vratiti na početak izvorno gdje je i nastao - na područje filologije i kulture.

Neka zvučna imena iz Hrvatske su potpisnici ove deklaracije. Međutim vidimo da je ona predstavljena u Sarajevu i u Podgorici. Što iščitavate iz te situacije? Je li uopće njima u interesu bila Hrvatska ili je Hrvatska tu stavljena zbog dekora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo jest iz naše vizure jedna vrsta izazova konceptu hrvatske jezične samobitnosti kakva je ostvarena i u posljednjem razdoblju jugoslavenske komunističke države. Dakle, sastavljači ove deklaracije idu i ispod razine hrvatske jezične samobitnosti u razdoblju SR Hrvatske. Po mome sudu prava meta i cilj nije Hrvatska. U hrvatskom slučaju ovdje je ipak riječ o ubodu komarca.

Prava meta su nekonsolidirani crnogorski nacionalni jezični identitet i nekonsolidirani i nedovršeni bošnjački nacionalni jezični identitet. U tom smislu ova deklaracija se ne može razumjeti bez šireg političkoga koncepta stvaranje jednog vakuuma nakon prestanka proširenja Europske unije između Une, dakle Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, gdje se pokušava, nažalost, i uz prešutnu potporu određenih međunarodnih čimbenika pronaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu vidimo i u sjeni ovu inicijative jednu njemačku zakladu, jednu novu kulturnu paradigmu koja bi pronašla zajednički nazivnik za cijelo ovo područje sa stožerom i hegemonom, kao uvijek, u Beogradu.

Hegemon u Beogradu, odlična šlagvort. Ako dobro iščitavam, glavne mete su Podgorica i Sarajevo, a epicentar moći stiže iz Beograda. Uskoro ćemo vidjeti reportažu kao ide ta završnica u Srbiji. Čini mi se da je Vučić uspješno popunio ovaj prostor u BiH iz kojeg se pouvkao službeni Zagreb. Kako to komentirate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvorena je praznina, posebice u hrvatsko-bošnjačim odnosima. Tu prazninu koristi Beograd s vrlo ambicioznom politikom, posebice u liku gospodina Vučića koji je prije nekoliko vremena u Berlinu dao jednu znakovitu izjavu da nas sve, a tu ne misli na Hrvatsku već na prostor van EU, povezuje tzv. zajednički jezik kojeg on naziva srpskim.

Oni koji stoje iza ove deklaracije zapravo daju jedan teorijski instrumentarij za stvaranje jedne zajedničke platforme za povezivanje toga prostora u kojem bi utjecaj Zagreba bio potpuno suzbijen, ako bi epicentar moći bio u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje više od 500 tisuća Hrvata u BiH. Moram vas pitat mediji, pišu da ste u HDZ-uoptisani nakon podrške Bruni Esih i samo da se traži pravi način da vas se riješe.

To su medijske špekulacije. Govori se o takozvanom vodstvu HDZ-a koje je donijelo odluku, ali koliko je meni poznato ja sam dio tog istog vodstva HDZ-a, a o tome nema riječi, niti je to na dnevnom redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostajete u HDZ-u?

Naravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo