ostali bez prihoda / Hasanbegovićeva odluka 280 neprofitnih novinara poslala na ulicu: 'Ako netko misli da nas to može uništiti, malo se preračunao'

U 20 neprofitnih medija se nadaju da će prvi potez Hasanbegovićeva nasljednika biti povratak potpore neprofitnim medijima

3.10.2016.
21:58
VOYO logo

Sa zadnjim danom rujna, 280 novinara je ostalo bez prihoda, a budućnost čak 20 neprofitnih medija je postala upitna, poručili su iz Hrvatskog novinarskog društva. 

Bilanca je to završetka programa potpora neprofitnim medijima Ministarstva kulture.

Radilo se o oko tri milijuna kuna koji su služili promicanju tolerancije, demokracije i   civilnog društva. Ministar Zlatko Hasanbegović je zaključio da nam toga ne treba, pa je program ukinuo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U redakciji H-altera je prošli tjedan radilo troje zaposlenih novinara, a danas više nitko tamo nije zaposlen. Čak ni Toni Gabrić koji je dosad bio glavni urednik.

H-alter je od države dobivao 250 000 kuna godišnje, ali i s nula kuna će nastaviti s radom. Uređivat će ga mladi volonteri i tekstove će pisati volonteri. Šteta - kaže Gabrić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta je prije svega u tome jer su mladi razočarani. Neprofitni mediji su mediji mlađih ljudi. Oni su ovdje pisali i radili", kaže Garbić.

Ista situacija i s Forum tjednim magazinom. Ostali su bez 300.000 kuna potpore, urednici Sandra Bartolović i Goran Borković su sami sebi uručili otkaze, a pitanje je što će biti s 30 honoraraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada nas dvoje, koliko nas je bilo ovdje zaposlenih, idemo na burzu", kaže Sandra Bartolović. 

"Forum je postojao i prije, i postojat će i poslije. Ne bih htio da se ovo pretvori u neke žalopojke", dodaje Borković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaju u skromnom prostoru na zagrebačkoj Trešnjevci i nastavljaju pisati.

"Naravno, pisat ćemo, to će biti vrlo simbolični honorari, ako i to... Ali ako netko misli da može uništiti medije i novinarstvo ovakvom odlukom, a zapravbo osvetničkom misijom, malo se preračunao", kaže Bartolović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu priču mogli bi ispričati na Radiju Student, Lupigi, Zarezu, Kulturpunktu, Crol.hr itd. Svi su oni ostali bez bespovratnih potpora koje su osiguravale plaće i honorare 280 ljudi. 

"Hasanbegović nas ne trpi politički,  mi smo za njega pseudoljevica. Očito smo mu problem pa je prva stvar koju je napravio da nas ukine", kaže Borković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 20 neprofitnih medija nadaju se da će prvi potez njegovog nasljednika biti - posve suprotan.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo