komentar na presudu / HAZU: Nepravedna presuda, koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama, neće pridonijeti pomirenju

Image
Foto: AP

Najviša kulturna i znanstvena institucija u Hrvatskoj podsjetila je da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile žrtve srpske agresije sa zločinačkim ciljem stvaranja velike Srbije

29.11.2017.
17:50
AP
VOYO logo

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) istaknula je da je presuda Haaškog suda šestorici Hrvata iz BiH nepravedna, nije utemeljena na povijesnim činjenicama i neće pridonijeti pomirenju te da u ratnim događanjima u BiH s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat ni ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. 

"Konačnu presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prima s nezadovoljstvom i zabrinutošću. Ova nepravedna presuda, koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama, neće pridonijeti pomirenju i smirivanju napetosti na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Europe", stoji u izjavi HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša kulturna i znanstvena institucija u Hrvatskoj podsjetila je da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile žrtve srpske agresije sa zločinačkim ciljem stvaranja velike Srbije.

"U ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat niti ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. Treba naglasiti da je Hrvatska najzaslužnija za uspostavu i opstanak Bosne i Hercegovine kao samostalne države", stoji u izjavi HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo