HRVATSKI DEMOKRATSKI SAVEZ SLAVONIJE I BARANJE / HDSSB

Image
Foto: RTL

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje nastaje nakon političkog i osobnog razlaza Branimira Glavaša i tadašnjeg predsjednika HDZ-a, Ive Sanadera 2005. godine. Predsjednik stranke je Vladimir Šišljagić.

31.10.2011.
14:30
RTL
VOYO logo

Povijest stranke:
Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) je hrvatska parlamentarna politička stranka centra, blago konzervativno, ali i jasno regionalno usmjerena. Utemeljitelj programa Udruge građana HDSSB-a je Branimir Glavaš. On je i predsjednik Zajednice udruga HDSSB-a, kao pokreta za Slavoniju i Baranju za 5 slavonskih županija.

Predsjednik stranke je Vladimir Šišljagić.

U Programu HDSSB-a navodi se svrha stranke: okupljanje, angažiranje i političko djelovanje građana u skladu s ciljevima i programima svekolikog napretka regije Slavonije i Baranje, te oblikovanja i izražavanja političkih, socijalnih, gospodarskih, nacionalnih, kulturnih, obrazovnih i ekoloških uvjerenja i ciljeva te drugih interesa tog područja, unutar Republike Hrvatske, s ciljem povećanja kvalitete življenja na području Slavonije i Baranje.

HDSSB osnovana je nakon političkog razlaza suosnivača i dugodišnjeg političara Hrvatske demokratske zajednice Branimira Glavaša i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera 2005. Glavaš tada osniva nezavisnu listu za gradsko vijeće Osijeka i županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije te dobiva podršku gotovo cjelokupne organizacije Hrvatske demokratske zajednice i Mladeži HDZ-a u toj županiji. Na izborima za oba predstavnička tijela odnosi pobjedu. Zajedno s Hrvatskom strankom prava stupa u koaliciju. Njegova lista dobiva župana, a HSP gradonačelnika Antu Đapića.

Nakon izbora dolazi do osnivanja Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje (HDSSB). Koalicija s HSP-om raspala se u proljeće 2007. godine zbog političkog sukoba s Antom Đapićem.

Na parlamentarnim izborima 2007. HDSSB u IV. i V. izbornoj jedinici osvaja tri zastupnička mjesta i ponovno postaje parlamentarna stranka s vlastitim klubom zastupnika.

Stranačka hijerarhija:
Predsjednik: Vladimir Šišljagić
Zamjenik predsjednika: Krešimir Bubalo
Glavni tajnik: Ivan Drmić
Predsjednik Glavnog odbora: Dinko Burić
Predsjednik zajednice udruga HDSSB-a: Branimir Glavaš
Svi zajedno čine Predsjedništvo stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo