'ZA SVOJE' / HDSSB: Predsjedniku ukinuti izvršne ovlasti!

Image
Foto: PIXSELL

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić rekao je predstavljajući izborni program stranke, koji ima 18 poglavlja, kako stranka promiče povijesnu, kulturnu i vjersku baštinu Slavonije i Baranje te cijele Hrvatske, što su i osnove programa za izlazak iz opće krize i beznađa.

4.11.2011.
13:45
PIXSELL
VOYO logo

HDSSB se zauzima, među ostalim, za novi teritorijalni ustroj u kojem će Hrvatska biti podijeljena na pet regija, koje "moraju biti snažne i pogodne" za znatniji prijenos državnih ovlasti te za stvarnu decentralizaciju i radikalne promjene poreznog sustava koji će regiji osigurati znatno veće porezne prihode, rekao je Šišljagić.

Nedopustivo je, istaknuo je, da 92 posto novca iz poreznog sustava odlazi u državnu blagajnu, "a onda, primjerice, Sanader, Kosor, ili neki budući odlučuju kako će se dijeliti novac". Treba provesti takvu fiskalnu decentralizaciju prema jedinicama lokalne samouprave koja će osigurati najmanje 30 posto poreznih prihoda budućim regijama uz preuzimanje određenih ovlasti i obveza, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi zaštite regionalnih interesa i dosljednije provedbe politike regionalizacije, HDSSB se zauzima za ustroj još jednog doma parlamenta - doma regija.

Važnim je ocijenio i osnutak regionalnog fonda poravnanja radi pomoći zaostalim regijama Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka se posebno zauzima za ukidanje izvršnih ovlasti predsjednika države u vanjskoj, obrambenoj i sigurnosnoj politici te za ukidanje neposrednih izbora za predsjednika države. Predsjednika bi trebao birati Sabor "kvalificiranom dvotrećinskom većinom glasova, a mandat predsjednika države treba ograničiti na jedan u trajanju od pet godina".

Također, istaknuo je Šišljagić, treba ukinuti Ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske. HDSSB se zauzima za demokratizaciju političkog sustava Republike Hrvatske, što znači punu primjenu čistoga parlamentarnog sustava u kojemu izvršna vlast u cijelosti proizlazi iz Sabora i izravno mu je odgovorna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDSSB nastavlja svoju "dosljednu politiku protiv centralizacije, metropolizacije, korupcije i kriminala zauzimajući se za politički, financijski i gospodarski jake hrvatske regije koje će hrvatskim građanima osigurati jeftino obrazovanje, stalni posao, veće plaće i pristojne mirovine, a Republici Hrvatskoj značajnu ulogu regionalnog lidera u Europskoj zajednici naroda", rekao je Šišljagić. Dodao je kako jesu za ulazak u Europsku uniju jer, premda su sigurni da u nju ulazimo nespremni, žele vjerovati da su pregovori kvalitetno odrađeni, ali svakako traže da se, kako je rekao, "sve ispregovarano dostavi javnosti prije provođenja referenduma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo