RTL-ovi izborni analitičari / 'HDZ će moći mirno spavati tek kada bude imao minimalno sedam mandata više od SDP-a!'

Prema RTL anketi, najviše glasova u II. izbornoj jedinici dobiva HDZ-ova Domoljubna koalicija - 37,7, a SDP-ova Hrvatska raste 33,1 posto. Rezultate RTL ankete analizirali smo u RTL Direktu s našim izbornim analitičarima Božom Skokom i Krešimirom Macanom

21.10.2015.
22:27
VOYO logo

S početkom službene kampanje kraju se bliži RTL anketa na najvećem uzorku od čak 10.000 ispitanika.

Image
VRIJEME JE ZA KOMBINATORIKU /

Iako izjednačen sa SDP-om u II. izbornoj jedinici, HDZ učvršćuje svoju ukupnu prednost

Image
VRIJEME JE ZA KOMBINATORIKU /

Iako izjednačen sa SDP-om u II. izbornoj jedinici, HDZ učvršćuje svoju ukupnu prednost

Prema istraživanju, najviše glasova u II. izbornoj jedinici dobiva HDZ-ova Domoljubna koalicija - 37,7, a SDP-ova Hrvatska raste 33,1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultate RTL ankete analizirali smo u RTL Direktu s našim izbornim analitičarima Božom Skokom i Krešimirom Macanom.

Krenimo od kraja - Sabor je skoro pun - malo je mjesta ostalo za popuniti. Izneneđuje li vas ova mrtva trka u mandatima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: "Relativni pobjednik je HDZ. I da sutra SDP uzme koji mandat više, imat ćemo blagu prednost HDZ-a, ako računamo dijasporu. Za slaganje vlade će trebati puno više i tu u izbornoj noći nećemo znati tko će je slagati. Iznenađenje je MOST. Zagreb je općenito prilika za treće opcije".

Skoko: "Zagreb ima veliki niz iznenađenje kod malih stranaka pa će biti zanimljivo vidjeti, pored MOST-a i Bandića, u kojoj mjeri će Živi zid ili ORaH u I. izbornoj jedinici isplivati na površinu. Kada gledamo ukupan broj mandata, vidimo relativnu pobjedu HDZ-a, no oni će moći mirno spavati tek ako će imati minimalno sedam mandata razlike jer znamo da SDP ima rezervu od tri zastupnika IDS-a i tri zastupnika srpske manjine. Naravno, sada se otprilike zna tko su te 'udavače' nakon izborne noći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko bi mogao biti taj odlučujući igrač? Je li to MOST?

Macan: "MOST vjerojatno. Bandić sa svoja dva-tri mandata. Imamo puno graničnih mandata, a kampanja će presuditi tko će ukrasti, a tko će dobiti te granične mandate".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoko: "Kampanja može pomoći manjim opcijama koje su na dva-tri posto jer oni mogu probiti taj plafon od pet posto. Oni moraju biti vidljiviji. Zasad vidimo da je MOST uzeo maha, on predstavlja simboličan treći put. Tu je i Bandić, Živi zid je blizu. Ostali će se morati potruditi da budu drugačiji i da iskoriste ta dva tjedna".

Usporedimo to s prošlim izborima - već smo definirali da ovo više nalikuje 2007. nego 2011. godini, a sada se to i potvrđuje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: "Samo što je razlika to što SDP ne gubi mandate jer je skupio sve u koaliciju. Ono što su 2007. izgubili jer su bili rasuti, sada dobija jer je skupljen u koaliciju".

Skoko: "Ako HDZ bude relativni pobjednik u većini jedinica, njemu bi D'Hondtova metoda mogla ići u prilog da dobije par mandata ekstra zbog preračunavanja. Oni ne da su se vratili na pozicije iz 2007., već i bolje od toga. Ako pogledamo lokalne strukture, vidimo da su uspjeli osvojili neka SDP-ova uporišta, kao što je bilo u Koprivnici. Bit će zanimljivo, ali će dosta toga ovisiti o kampanji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKORO OPŠIRNIJE

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo