božo skoko za rtl direkt / 'HDZ i MOST su uspostavili povjerenje, čeka nas stabilna Vlada s čvrstom rukom Plenkovića'

'Andrej Plenković je ostao do kraja vjeran MOST-u, mislim da je to bio ključni moment za stvoreno povjerenje kojeg nije bilo u odnosu s Karamarkom'

17.10.2016.
22:10
VOYO logo

Nije baš najbolje počeo ovaj tjedan u novom Hrvatskom saboru.

Već je prvi odbor srušen zbog izostanka zastupnika Mosta, a onda se zaredao niz zabavnih situacija uključujući i dolazak Ivana Vilibora Sinčića sa svojim sinom na posao u parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš stalni analitičar Božo Skoko ponovno je došao u studio RTL Direkta, gdje je prokomentirao nastalu političku situaciju. 

Božo, kako se vama čini ovaj prijestup MOST-a u Saboru? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito još traju početnička uhodavanja, MOST tek treba uzeti brojne ovlasti i obaviti potrebne procedure pa će sve biti lakše. MOST-ovci još nemaju tako puno utakmica u nogama kao njihovi kolege iz drugih stranaka. 

Koliko je prijedlog zakona o kažnjavanju zastupnika koji ne dolaze na sjednice smislen?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To svakako može biti motiv, no pitanje je kakav. Mi smo u prethodnim sazivima imali zastupnika koji redovito dolaze, ali spavaju i čitaju novine. Prema tome, sve ovisi o njima samima. 

Nije li to legitimni dio političke borbe , zašto bi netko dolazio na sjednice i osiguravao kvorum za zakone s kojima se ne slaže?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni mogu na taj način slati poruke, pogotovo ako su protiv nekog zakona. Međutim, ako netko potpuno ignorira saborsku instituciju, onda je to nešto što se treba sankcionirati, no pitanje je hoće li se postići efekt s novčanom kaznom. 

MOST je dosta olabavio svoje uvjete, onih sedam uvjeta više se ne spominje, jesu li uspostavili puno povjerenje prema HDZ-u?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeli smo da su dva faktora bila iznimno važna. Prvi je broj saborskih mandata koliko je dobio HDZ, zbog čega su imali bolju pregovaračku poziciju. S druge strane SDP se počeo baviti sam sa sobom, pa su se u drugim taborima počeli priklanjati HDZ-u. MOST je time shvatio da on nije jedini kojeg se treba nešto moliti. Važne su i pregovaračke i diplomatske vještine Andreja Plenkovića, vidjeli smo da nije puno curilo o pregovorima, on je to odigrao taktički i ostao je do kraja vjeran MOST-u, mislim da je to ključno za stvoreno povjerenje kojeg nije bilo u odnosu s Karamarkom. 

Sudeći prema ova dva dana u Saboru, idućih mjeseci će biti živo. Kako se vama čini Božo Petrov kao predsjednik Sabora, hoće li on moći upravljati sa svim karakterima ondje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno s vremenom. On po svom profilu bi mogao biti dobar predsjednik Sabora, ima iskusne potpredsjednike koji će mu pomoći. Nema puno godina u Saboru pa je teško očekivati potpunu suverenost, no vidi se da brzo uči. Što se tiče njegovog komunikacijskog profila, dakle jedne staloženosti prije svega, mislim da ima dobru predispoziciju.

Živi zid je krenuo žestoko u Saboru, Ivan Pernar se već prometnuo u zanimljiviju medijsku figuru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bilo za očekivati, Živi zid koristi Sabor kao jednu pozornicu putem koje će lakše doći do širokih narodnih masa i medija. Kao što vidimo u ovim prepucavanjima, Pernar i Petrov su potpune suprotnosti i tu će sigurno biti iskri na sve strane. 

Ima li iznenađenja među ministrima iz MOST-ove kvote?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema, ja bih volio da ima jer znamo da MOST-ovi ministri nisu bili baš neka rješenja. Međutim, činjenica je da MOST nema nekih kadrovskih kapaciteta pa je igrao na sigurno. 

Kad govorimo o stručnosti, stručnjakinja gospođa Alibegović je maknuta iz vlade? Očito su shvatili da je politika ispred struke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da smo shvatili kako su reforma i struka bile floskule koje su plesale jedno ljeto, nema te opcije koja treba pribjegavati svome. Jasno je da je to politička vlada koja igra na ljude s povjerenjem.

Andrej Plenković se teško odlučuje za ministre. Je li riječ o pritisku ili bogatom kadru pa ne zna koga će?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moglo bi biti iz oba razloga. Plenković je pokazao da je suveren i da je njegova zadnja, mislim da je to odlično za samu stranku, jer nema različitih centara moći koji se nameću ili ucjenjuju. Prema slaganju Sabora smo vidjeli da on radi različite kompromise u HDZ-u, sigurno će i ovdje biti kompromisa, no pokazao je da ne dopušta kolegama da se previše miješaju. Za pretpostaviti je da će vlada biti podređena njemu, što je dobro za operativnost, a Petrov će pak kao predsjednik Sabora izaći iz sjene Plenkovića. Međutim, ako bi MOST na neki način htio ojačati ulogu u Saboru ili kontrirati Plenkoviću, tu bi moglo biti problema. Ipak, očekujem stabilnu vladu s čvrstom rukom Andreja Plenkovića. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo