'NIJE POLITIČKI MOTIVIRANO' / HDZ napustio jedan od njegovih utemeljitelja: 'Zašto bih morao do kraja života biti u stranci, nije to bračni ugovor'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Gavranu bliski HDZ-ovci tvrde da je on već dulje vrijeme iskazivao uglavnom nedefinirano nezadovoljstvo strankom i da se stoga već i ranije htio iščlaniti

31.12.2017.
11:14
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

HDZ je napustio Zdravko Gavran, jedan iz redova utemeljitelja te stranke. Gavran je 1989. bio u inicijativnom krugu za osnivanje HDZ-a, a u petak navečer je zagrebačkom Gradskom odboru poslao šturi dopis s molbom da ga s 31. prosincem izbrišu iz članstva, piše Novi list.

"Članarinu za ovu godinu podmirio sam uplatom na dostavljeni račun", napisao je Gavran i to je bio njegov zadnji čin u stranci, u kojoj je još samo danas član predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije naveo nikakve razloge odlaska iz stranke u kojoj je proveo više od četvrt stoljeća. U HDZ-u neki nagađaju da je Gavran, diplomat visokog ranga opunomoćenog ministra koji radi u Samostalnom sektoru za analitiku i političko planiranje Ministarstva vanjskih poslova, ovim potezom želio izraziti neslaganje s nadređenom ministricom Marijom Pejčinović Burić.

Drugi, pak, Gavranu bliski HDZ-ovci tvrde da je on već dulje vrijeme iskazivao uglavnom nedefinirano nezadovoljstvo strankom i da se stoga već i ranije htio iščlaniti. On sam je negirao da je njegov razlaz s HDZ-om politički motiviran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zahtjevu da me se izbriše iz članstva HDZ-a nisam naveo razloge moje odluke jer mislim da to nisam bio dužan. Riječ je o mojem privatnom činu. Nije u pitanju političko neslaganje s bilo kim ili bilo čim. Da jest ja bih to napisao. Činjenica je da sam prije skoro 29 godina bio među inicijatorima HDZ-a, ali to ne znači da sam time sebe obvezao da ću do smrti biti član stranke. 

HDZ sam smatrao instrumentom za realizaciju određenih ideja koje smo imali krajem osamdesetih godina, ali predmet mojeg zanimanja bile su i mnoge druge stvari i za njih mi je potrebno slobodno vrijeme. Ne želim više sudjelovati u stranačkim aktivnostima. Ni kad smo osnivali HDZ nije mi ambicija bila raditi u stranci i za stranku", rekao je Gavran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako je shvatio da je najbolje da s krajem ove godine prestane njegovo članstvo u HDZ-u te da je stranka ostvarila ciljeve zbog kojeg je osnovana. "Zašto bih onda ja morao do kraja života biti u toj stranci. Nije to bračni ugovor", rekao je Gavran za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo