Govor mržnje / Odbor riječkoga Gradskog vijeća pokrenuo proceduru razrješenja Ivone Milinović!

Image
Foto: PIXSELL

'Radilo se o njezinu izjednačavanju talijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je zamjenika primorsko-goranskog župana iz reda srpske manjine nazvala 'neprijateljem''

4.10.2019.
20:53
PIXSELL
VOYO logo

Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća Rijeke sa sjednice u petak u proceduru Vijeća uputio je zahtjev za razrješenje gradske predsjednice Odbora Vijeća za nacionalne manjine i vijećnice HDZ-a Ivone Milinović, priopćeno je. 

Ovaj odbor se sastao na hitnoj sjednici sazvanoj u povodu saznanja o izjavama Ivone Milinović tijekom gostovanja u emisiji "Podcast Velebit".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon sramotnog slučaja govora mržnje čime je predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i cijelo Gradsko vijeće, upućen je u proceduru prema Gradskom vijeću Prijedlog za njezino razrješenje. Ovako huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onog što je izgovorila, vijećnica mora odgovarati za svoje postupke pogotovo što joj to nije prvi put", stoji u priopćenju.

U priopćenju se dodaje kako je "vijećnica HDZ-a već dobila 'žuti karton' Odbora za izbor i imenovanja prije nešto manje od godinu kada je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori vijećnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina, što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša". "Radilo se o njezinu izjednačavanju talijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je zamjenika primorsko-goranskog župana iz reda srpske manjine nazvala 'neprijateljem kojeg je potrebno uhititi ili deportrati iz Hrvatske'", navodi se u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja Sandi Basić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeđala Srbe

Ivona Milinović je u "Podcastu Velebit", gostujući kod Marka Juriča, iznijela niz kontroverznih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu. Komentirajući stihove Torcidine pjesme s posljednje utakmice protiv HNK Rijeke na Rujevici: "Šugava Rijeko, smrdljivi grade / Pobit ću pola tvoje Armade / Šugava Rijeko puna si Srba / Ne brini, Rijeko, ima još vrba", rekla je kako nema ništa protiv navijačkog folklora, ali da time Torcida čini štetu Hrvatskoj. 

"Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Pupovcu argument da sutradan plače: 'Evo, Hrvati su fašisti'. Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 posto", rekla je Ivona Milinović u "Podcastu Velebit".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat je u petak na društvenim mrežama naveo da očekuje od Milinović da da ostavku u Vijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo