POLITIČKI ANALITIČAR TROGRLIĆ / 'HDZ-ovci su dosad bili nemilosrdni prema predsjednicima nakon što bi gubili izbore'

Umjesto crnog labuda krivnja za gubitak izbora sada je prebačena na demografiju

8.1.2020.
21:00
VOYO logo

Do kasno sinoć vrh HDZ-a u središnjici je raspravljao o razlozima poraza svoje kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

Županijske organizacije do ponedjeljka u središnjicu trebaju predati izvješća, a predsjednik Vlade i stranke Andrej Plenković nije odbacio mogućnost raspuštanja organizacija koje su podbacile, poput one zagrebačke.

Plenković poručuje da svoju odgovornost za poraz Grabar-Kitarović ne vidi, a umjesto crnog labuda krivnja za gubitak izbora prebačena je na demografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro raspoložen u Banskim dvorima Plenković je primio europskog povjerenika za poljoprivredu, no tako raspoložen nije bio uoći sinoćnjeg, maratonskog sastanka u HDZ-u gdje je okupio vrh HDZ-a nakon poraza njihove kandidatkinje.

No nakon četiri sata rasprave o uzrocima gubitka na predsjedničkim izborima pred kamere je stao samo on i kazao da je napravio i svoju analizu, ''osobnu cjelovitu jer i mene zanima gdje su sve razlozi, uzroci ovoga rezultata, ali zadržimo to zasad za internu analizu HDZ-a", kazao je Plenković.

U tome su ga, uvjerava, svi na Predsjedništvu podržali, a na mjesto crnog labuda koji je bio njihov razlog za loše rezultat na EU izborima sada je postavljena demografija.

“Budimo realni, u nekim dijelovima Hrvatske koje su tradicionalno sklonije Hrvatskoj demokratskoj zajednici objektivno danas živi nešto manje ljudi”, kazao je Pelnković sinoć, a danas ga je u tom stavu podržala i resorna ministrica Vesna Bedeković: “Činjenica je da zbog nepovoljnih demokratskih trendova osobito u Slavoniji je došlo do ovakvih rezultata jer znamo da u Slavoniji Hrvatska demokratska zajednica ima snažnu potporu”.

Za to vijeme glavni analitičar HDZ-a i premijerov posebni savjetnik Robert Kopal poručuje: “Kampanja kakva je bila je mobilizirala lijevo biračko tijelo. Uopće ne bih govorio o tome što je valjalo, a što nije valjalo u kampanji. Nisam bio uključen i to je to''.

Poraz se dogodio uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u pa je nakon Mire Kovača, Davora Ive Stiera i Tomislava Karamarka još u izbornoj noći mogućnost da se kandidira istaknuo i Milijan Brkić.

“HDZ-ovci su dosad uvijek bili nemilosrdni prema svojim predsjednicima nakon što bi gubili izbore pa bi s te perspektive bila očekivana smjena. No ne mislim da je to izgledno ovaj put, barem ne onako kako se događalo do sada, i to zbog nekoliko razloga. Jedan je što je Andrej Plenković i dalje predsjednik Vlade, a drugi jer predsjeda Europskom unijom”, kaže politički analitičar Jerko Trogrlić.

Opcija da preduhitri unutarstranačke izbore parlamentarnima manje je realna nakon poraza na predsjedničkim izborima, ali i dalje nije potpuno odbačena. Trogrlić kaže: 
“On će procijeniti što mu je taktički bolje. Iz današnje perspektive, s obzirom na ovaj prvi udar koji je preživio i koji će, vjerujem, preživjeti, mislim da bi mu bilo bolje ići prvo na unutarstranačke izbore, nakon toga učvrstiti stranku i onda ići na parlamentarne''.

Problem Plenkovićevih oponenata leži i u tome što ih je sve više i što nisu jedinstveni, barem ne zasada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo