MIP na zahtjev DORH-a / Bivšem ministru Kuščeviću danas je ukinut saborski imunitet! Kakva je daljnja procedura?

DORH za sada nije zatražio i određivanje pritvora za Lovru Kuščevića

2.9.2019.
18:40
VOYO logo

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo prihvatilo je jednoglasno na današnjoj sjednici zahtjev Državnog odvjetništva da se bivšem HDZ-ovom ministru uprave, a sada zastupniku Lovri Kuščeviću ukine imunitet kako bi se protiv njega mogao pokrenuti kazneni postupak zbog dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti. 

Novinarka RTL-a Ivana Ivanda Rožić u RTL-u Danas objasnila je kakva je sada procedura oko bivšeg ministra Kuščevića nakon što mu je danas skinut zastupnički imunitet. Kazala je da je pitanje dana kada će USKOK i službeno otvoriti istragu protiv bivšeg ministra Kuščevića. Da bi se protiv njega uopće mogao voditi kazneni progon prvo mu je trebalo skinuti imunitet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U USKOK-ovom zahtjevu koji je upućen u Sabor spominju se dva kaznena djela. Prvo je zlouporaba položaja i ovlasti za koju po zakonu prijeti kazne od jedne do 12 godina zatvora. To se odnosi na prenamjenu zemljišta, a USKOK u svom zahtjevu nije utvrdio točan iznos, ali kažu da ta šteta, koja se zasad procjenjuje, nije manja od 60.000 kuna. 

Drugo kazneno djelo je dodjela POS-ovih stanova. Tu se Kuščevića temelji da je ostalim članovima Povjerenstva zatajio, kao načelnik Općine Nerežišće, da njegov šogor već ima jedan stan koji je dobio nasljedstvom, tako da nije imao pravo dobiti POS-ov stan i tu se procjenjuje da mu je pribavio imovinsku korist gotovo 18.000 eura, izvijestila je u RTL-u Danas Ivana Ivanda Rožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je ovo još uvijek faza izvida, a sutra bi možda mogla biti i otvorena istraga protiv Kuščevića. Pravni stručnjaci ističu da to ne bi trebao biti dugi ni kompliciran slučaj te da bi trebala biti ključna dokumentacija, a ne svjedoci. 

"Optužbe su ozbiljne"

Predsjednik Povjerenstva Žarko Tušek izvijestio da je danas na sjednici Povjerenstva da je DORH zatražio skidanje imuniteta Kuščeviću kako bi pokrenuli istragu kako bi se kasnije odlučilo hoće li biti podignuti optužnica. Tušek je predložio da se skine imunitet budući da je to zatražio DORH i da je takva bila i dosadšnja praksa MIP-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Pernar rekao je da slučaj Kuščevića nije usamljeni slučaj te je naveo i slučaj Ive Sanadera. 

"Optužbe protiv Kuščevića su ozbiljne, političko je pitanje hoće li dalje biti član HDZ-a", rekao je Pernar pitajući je li Kuščević i kad je bio u ministarstvu uprave zloupotrebljavao svoj položaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Maras (SDP) također je istaknuo da je najbliži suradnik premijera Plenkovića optužen za korupciju te da ga je ovaj donedavno branio. Ukoliko se optužnica potvrdi, odnosno podigne na sudu, Maras je predložio da i Plenković podnese ostavku jer je rekao da je "s Kuščevićem prošao sve papir po papir te da je samo zaboravio upisati dvije nekretnine". 

"On je htio zaštititi Kuščevića od kaznenog progona i preuzeo je njegovu odgovornost", istaknuo je Maras. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostovac Robert Podolnjak istaknuo je da je slučaj dodjele POS-ovog stana bio prije čak 10 godina, a drugi slučaj je iz 2015. te da je očito da je zakazao kontrolni mehanizam.  

"Moramo resetirati sustav jer ne možemo imati načelnike koji su izvan svake odgovornosti", istaknuo je zahvalivši medijima koji su razotrkili aferu i kako je rekao, daju nadu da bar na toj razini u Hrvatskoj postoje kontrolni mehanizmi kad je riječ o visokim dužnosnicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Kuščević je napustio Vladu i stranačke dužnosti zbog afere s prenamjenom zemljišta kada se otkrilo da je dok je bio načelnik bračke općine Nerežišća povećavao vrijednosti nekretnina što sada istražuje DORH. Na teret mu se stavlja i slučaj s POS-ovim stanom koji je otkupio Kuščevićev šogor. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo