samo jedna županica / HDZ potvrdio dominaciju u deset županija, SDP osvojio samo tri

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nakon završenih lokalnih izbora HDZ ima deset župana, SDP tri, HNS i HSS po dva, a HDSSB i IDS jednoga, dok je na čelu Bjelovarsko-bilogorske županije kandidat koalicije HDSS-HNS-HSU.

3.6.2013.
7:30
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Iako je izgubio velike gradove, HDZ -ovi kandidati dominantno su izabrani za župane. Na čelima čak deset županija sjedit će HDZ-ovci:  Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj.

SDP je osvojio tek tri županije: Krapinsko-zagorsku, Sisčko-moslavačku i Primorsko-goransku županiju.

HNS je pobijedio u Varaždinskoj i Međimurskoj, HSS u Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj,  IDS u Istarskoj, HDSSB u Osječko-baranjskoj, a HDSS u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Dosadašnji šibensko-kninski župan HDZ-ov Goran Pauk pobijedio je s 55,37 posto glasova ispred protukandidatkinje SDP-ove Anite Bara koja je dobila 41,13 posto.

U Karlovačkoj županiji HDZ-ov Ivan Vučić dobio je 55,42 posto glasova, a protukandidat SDP-ov Boris Ožanić 40,91 posto.

Ponovni mandat župana Zadarske županije osvojio je HDZ-ov Stipe Zrilić, dok je u Požeško-slavonskoj županiji uvjerljivu pobjedu odnio njegov stranački kolega Alojz Tomašević.

U Splitsko-dalmatinskoj pobijedio je kandidat HDZ-ove koalicije Zlatko Ževrnja. Po podacima s više od 96 posto biračkih mjesta, on je osvojio 55,76 posto ispred nezavisnog Ivana Grubišića koji je dobio 41,59 posto. Ivan Grubišić ipak je zadovoljan i ovakvim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je za mene bila borba mene samog, uvjetno rečeno, protiv desnog bloka. Dosadašnji rezultati meni su kao pobjeda", rekao je Grubišić.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL


(Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

SDP-ova Marina Lovrić Merzel ponovno je izabrana za županicu Sisačko-moslavačke županije sa 54,8 posto glasova, a njezin protukandidat HDZ-ov Ivo Žinić dobio je 42,2 posto.

Međimurska županija dobila je novog župana Matiju Posavca, kandidata koalicije HNS-HSLS-HSS-MS-SHUS koji je pobijedio dosadašnjeg župana Ivana Perhoča (SDP-HSU-MDS). Posavec je osvojio 52,79 posto, a Perhoč 45,43 posto glasova.

U Varaždinskoj županiji ponovni mandat osvojio je HNS-ov Predrag Štromar (HNS-SDP-HSU), dobivši 62,79 posto glasova, dok je HDZ-ov Anđelko Stričak osvojio 34,51 posto.

HDSSB-ov Vladimir Šišljagić ostaje župan Osječko-baranjske županije. Osvojio je 53,4 posto, a protukandidat iz HDZ-ove koalicije Goran Ivanović 41,54 posto.

U Bjelovarsko-bilogorskoj nekadašnji HSS-ovac, kandidat koalicije HDSS-HNS-HSU Damir Bajs pobijedio je s 56,68 posto ispred kandidata SDP-ove koalicije Vedrana Babića koji je dobio 40,35 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL


(Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Novi istarski župan je IDS-ov Valter Flego za kojega je glasovalo 55,04 posto birača, dok je bivši IDS-ov saborski zastupnik, kandidat SDP-ove koalicije Damir Kajin dobio 42,55 posto.

U prvom krugu izbora izabrani su župani devet županija i ni u jednoj nije došlo do promjene vlasti - HDZ ima pet župana, a SDP i HSS po dva. Četiri HDZ-ova župana potvrdila su mandat - Nikola Dobroslavić u Dubrovačko-neretvanskoj, Tomislav Tolušić u Virovitičko-podravskoj, Božo Galić u Vukovarsko-srijemskoj i Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj, a peti HDZ-ov župan je Milan Kolić u Ličko-senjskoj županiji.

U prvom krugu za župana je ponovno izabran i SDP-ov Zlatko Komadina u Primorsko-goranskoj županiji, a njegova stranka župana i dalje ima i u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je pobijedio Željko Kolar. U Koprivničko-križevačkoj te Zagrebačkoj županiji i dalje će župani biti HSS-ovci Darko Koren i Stjepan Kožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o lokalnim izborima pročitajte OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike