TKO ĆE OSVOJITI ZAGREB? / HDZ u prednosti pred SDP-om u VI. i VII. jedinici, sve je izglednije da nitko neće moći samostalno okupiti Vladu

Image
Foto: Vijesti.hr

Približavanjem #RTLankete prema kraju - s finalnim rezultatima za 1. i 2. izbornu jedinicu koje ćemo objaviti u srijedu i četvrtak - sve je jasnije kako manje stranke, iako razmrvljene, postaju sve zanimljivije u mogućim postizbornim kombinatorikama

19.10.2015.
18:57
Vijesti.hr
VOYO logo

Ekskluzivna RTL anketa na najvećem uzorku od čak 10.000 ispitanika ušla je u samo finale. Mandati iz slavonskih, dalmatinskih te izbornih jedinica na sjeveru te u Istri i Primorju su podijeljeni, do četvrtka ćemo popuniti svih 140 mjesta u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprije se prognozira da će se izbori lomiti u zagrebačkim izbornim jedinicima - a u VI. i VII. smo istraživanje proveli od 15. do 18. listopada.

U VI. jedinici u kojoj su jugoistočni dio Zagreba, Velika Gorica i Sisak HDZ-ova Domoljubna koalicija dobiva 35,8, SDP-ova Hrvatska raste 32,5 posto, MOST 10,1 posto i Milan Bandić 365 7,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako HDZ u postocima dobiva više glasova - u mandatima se vodi mrtva trka - dobiva šest kao i SDP, dok po jednog imaju MOST i Bandićeva stranka. To je u odnosu na 2011. tri manje za SDP i dva više za HDZ.

U raspodjeli mandata zbog D'Hondtove metode zasada ne sudjeluje Živi zid iako prelazi izborni prag s 5,4 posto te Orah i koalicija HSP-a i HKS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i u drugim izbornim jedinicama moguće je da se tzv. granični mandat pretvori u fiksni, ali će ga zbog toga netko izgubiti. To su glasovi onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga su, a napominjemo da je 9,8, posto birača neodlučno.

I u VII. izbornoj jedinici u kojoj je južni dio Zagreba, Karlovac, ali i Novi Vinodolski najviše glasova - 39,2 posto dobiva HDZ-ova koalicija, SDP-ova je sa 35,6 posto posto druga, treći je sa 9,8 posto MOST, a Živi zid je četvrti sa 5,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč postocima u mandatima su dvije glavne kolaiicje izjednačene - i HDZ-ova i SDP-ova dobivaju po šest mandata. Po jedan dobivaju  MOST i Živi zid. Kao i u šestoj izbornoj u odnosu na prošle izbore HDZ dobiva dva više, a SDP tri manje.

Izborni prag ne prelaze stranka Milan Bandić 365, Orah i Uspješna Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o glasačima koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga će glasovati - jer je 12,8 posto birača neodlučno.

U Saboru je nakon osam izbornih jedinica popunjeno 112 mjesta - HDZ vodi sa 52, SDP ima 48, HDSSB, MOST i IDS imaju po tri te Živi zid, Uspješna Hrvatska i Milan Bandić 365 po jedan mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je 2011. u ovih osam izbornih jedinica imao 36, a SDP 63 mandata, dok je sličniji rezultat bio na izborima 2007. godine - 51 HDZ - SDP 48.

Od osam do sada anketiranih izbornih jedinica u šest više glasova dobiva HDZ, a u dvije SDP. U četiri jedinice više mandata dobiva HDZ - a u dvije se vodi mrtva trka u mandatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato će nevjerojatno uzbudljivi biti rezultati RTL ankete u prvoj i drugoj zagrebačkoj izbornoj jedinici koji bi mogli odlučiti izbore.

U srijedu objavljujemo rezultat za II., a u četvrtak i za posljednju - I. izbornu jedinicu - i tada ćemo znati tko bi mogao pobijediti na ovim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizu ovog ekskluzivnog istraživanja pogledajte u RTL Direktu u 22.15 sati.

Detaljni rezultati predizbornog istraživanja za VI. i VII. izbornu jedinicu nalaze se u našem STATISTIČKOM CENTRU, a ono što Vijesti.hr posebno i detaljno donose su rezultati o: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • graničnim, fiksnim te vjerojatnim mandatima
  • postotku glasova za koalicije i 'manje' stranke
  • kako Tomislav Karamarko i Zoran Milanović stoje u utrci za premijera
  • kako su glasači raspoloženi za izlazak na izbore
  • raspoloženju i preferencijama glasača s obzirom na spol, obrazovanje,  zaposlenje i županiju stanovanja
  • preferencijama koalicija i stranaka prema Tomislavu Karamarku ili Zoranu Milanoviću kao budućem premijeru

STATISTIČKOM CENTRU MOŽETE PRISTUPITI OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo