žele očuvati odnose / HDZ vjeruje kako će Hrvatska i Slovenija pronaći novo rješenje za pitanje granica

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na zamolbu da komentira izjavu slovenskog predsjednika Boruta Pahora po kojoj arbitražni sporazum nema alternativu, Kovač je rekao da je Pahor vrlo iskusan političar, državnik, ali misli da je 'malo pretjerao'

31.7.2015.
19:22
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je u petak kako vjeruje da će Hrvatska sa slovenskim prijateljima pronaći novo rješenje za pitanje granice na temelju međunarodnog prava.

Image
'postoji alternativa' /

Jadranka Kosor nakon Pahorovog istupa pozvala na smirenje tenzija

Image
'postoji alternativa' /

Jadranka Kosor nakon Pahorovog istupa pozvala na smirenje tenzija

Uvjeren sam da ćemo naći rješenje na bazi međunarodnog prava, na neki drugi način, na nekom novom sudu, ali ne više na kompromitiranom i nevjerodostojnom Arbitražnom sudu, rekao je Kovač u petak novinarima u središnjici HDZ-a. Napomenuo je kako je i američko Veleposlanstvo u Hrvatskoj pozvalo dvije susjedne države, članice Europske unije i saveznice u NATO-savezu da se dogovore o najboljem putu za rješavanje toga bilateralnog pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši su američki partneri poručili ono što smo mi u HDZ-u govorili od početka, otkako smo saznali što se dogodilo na Arbitražnom sudu. Poručili su da je riječ o bilateralnom sporu između dvije suverene države, članice NATO-saveza i Europske unije, da te dvije zemlje moraju naći rješenje na bazi međunarodnog prava", rekao je Kovač u ime HDZ-a.

Image
traži hitan raskid /

Pusić pisala sudu: 'Sporazum je nepovratno kompromitiran, sud ne može odlučiti nepristrano'

Vlada je bila dužna postupiti prema zaključku Hrvatskoga sabora i pokrenuti postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade zbog slovenske povrede tog sporazuma te za HDZ Arbitražni sud, u skladu s odlukom Hrvatskoga sabora i Vlade, više nije relevantan, rekao je. Sada idemo u novu epizodu u kojoj Vlada mora snažno djelovati, mora se dobro pripremiti i uvjeren sam da ćemo naći rješenje na bazi međunarodnog prava, na nekom drugom sudu, mogao bi to biti i Međunarodni sud pravde u Haagu, no to ćemo još vidjeti, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zamolbu da komentira izjavu slovenskog predsjednika Boruta Pahora po kojoj arbitražni sporazum nema alternativu, Kovač je rekao da je Pahor vrlo iskusan političar, državnik, ali misli da je 'malo pretjerao'.

"Tada, kad je to rekao, još nije znao da je hrvatska Vlada postupila po zaključku Sabora i da arbitražni sporazum više nije aktualan", ocijenio je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da "u HDZ-u žele sa slovenskim prijateljima imati vrlo intenzivne, tijesne odnose".

"Mi imamo puno slovenskih turista u Hrvatskoj i oni su dokaz da su naši odnosi kvalitetni, a ovo je jedna epizoda koju ćemo riješiti na bazi međunarodnog prava", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo