RIJEKU ZAMIJENILI BANOVINOM / Helena i Damir ostavili su svoje poslove da bi došli u Petrinju i otvorili centar za obuku pasa. RTL donosi njihovu priču

Dok su se nakon potresa brojni iselili iz Petrinje i novi dom potražili diljem zemlje i svijeta, jedan je bračni par iz Rijeke napravio nešto sasvim drukčije

19.4.2022.
21:00
VOYO logo

Ares, Zoe, Hera, Helena i Damir Smajić. Njih petero prije dva mjeseca promijenilo je adresu - došli su u Petrinju i otvorili centar za obuku pasa. Helena je rođena Petrinjka, a Damir Riječanin. 

"Vrlo brzo sam se prilagodio načinu života ovdje i ljudima. Bilo je u planu otvaranje centra, planirali smo Rijeku, ali kako se dogodio taj potres bili smo stalno na relaciji Rijeka-Petrinja i odluči smo se za otvaranje u Petrinji", kazao je Damir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir je radio kao zaštitar i edukator pasa, a Helena je ekonomistica. Zaposlena je u državnoj službi i dobila je premještaj u Veliku Goricu. 

"Komentari su bili 'pa jeste ludi tamo stalno trese, kud baš tamo, zašto ne negdje drugdje', ali jednostavno nama to nije predstavljalo problem", kazala je Helena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U centru će se baviti obukom, a u planu je otvoriti i vrtić te hotel za pse. Nakon potresa brojni su obrti i tvrtke zatvoreni, obitelji raseljene, a kod Smajića sasvim drukčija priča pa ih je došla podržati i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

"Mi na lokalnoj razini radimo sve što je u našoj moći, otvorili smo vrtiće, ceste saniramo, još samo da ta obnova se pokrene, da se ljudi iz kontejnera izmjeste, da se vrate oni koji su otišli iz garda zbog razrušenih objekata", kazala je Komes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A otišlo je iz grada nakon potresa 365 ljudi. Najviše su se raselili po županiji i u Zagreb. Njih 72 sreću je potražilo u inozemstvu. Podaci su to policije, ali stvarne brojke su puno veće. I prije potresa na put su iz Petrinje otišle tisuće.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Petrinji živi 20.165 ljudi, što je 4 i pol tisuće manje nego 10 godina prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razglednica iz centra im i nije neki poziv za povratak, jer prave obnove nema.

Veronika Medić i njezino dvoje djece Petrinju su dan nakon potresa zamijenili Dubrovnikom i ondje ostali. U Petrinju se, kažu, ne žele vraćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fali mi obitelj i prijatelje, ali kada vidim taj grad djeca nemaju gdje prošetati ni što vidjeti. Puno me veže za taj grad, ali sada to izgleda na ništa", kazala je. 

Veronika u Dubrovniku ima posao, djeca idu u školu i na gimnastiku. Umjesto s najboljim prijateljem Jakovom, nogomet igra s malim Dubrovčanima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrinja je do daljnjeg sigurno ostala bez troje stanovnika, a utjeha su oni rijetki koji joj se vraćaju, poput Damira i Helene. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo