'supermoći' / Heroji koronavirusa: Hoće li ljame spasiti čovječanstvo? One imaju tajno oružje koje neutralizira viruse

Dok cijeli svijet luduje zbog korone one u miru mogu žvakati lišće i grmlje

23.10.2020.
11:30
VOYO logo

Heroji koronavirusa: njihova magija liječi, imaju tajno oružje u borbi s epidemijom ... svi ovi naslovi ukazuju na supermoć ovih vunenih južnoameričkih životinja, a zagrebačka spasiteljska ekipa su tri alpake i dvije ljame. Đasper, Čargo i sin Ajo te Žuži i Etelka.

Image
RIJEČ JE O PLEMENITOJ VRSTI /

Čovjek iz Bjelovara uzgaja alpake, životinje slične ljamama: 'Mogu zaraditi tisuće eura'

Image
RIJEČ JE O PLEMENITOJ VRSTI /

Čovjek iz Bjelovara uzgaja alpake, životinje slične ljamama: 'Mogu zaraditi tisuće eura'

One su vrlo bliske rodice, a Jadranko Boras, veterinar ZOO Zagreba, kaže: ''Sad su opet dobile svojih pet minuta slave s kojima bi opet mogle postati popularne životinje''.

Nježno i pažljivo jedu. Za svojih pet minuta slave ljame i alpake ne mare baš previše. Važno je dobro najesti se, a onda i pošteno odmoriti. Pitome su i mirne, vole odmarati, jedino ako ih naljutite, mogle bi vas pljunuti. I da, imaju supermoć.

''Već se duže vrijeme radi istraživanje o njihovom protutijelima koja su puno manja, znači protutijela koja imaju veću sposobnost vezanja proteina sitnih čestica poput virusa i njihovih proteina koji su odgovorni za ulazak u stanicu čovjeka ili bilo koje druge životinje'', objašnjava Boras.

Drugim riječima, antitijela alpaka i ljama u stanju su uništiti viruse pa tako i koronu.

Od Švedske, Amerike, Belgije, Engleske - znanstvenici u laboratorijima mjesecima proučavaju tajno oružje ovih vunenih bića. Osim što imaju ovalne eritrocite koji bolje vežu kisik na sebe, njihova mini antitijela, bolje rečeno nano antitijela već su se u laboratoriju pokazala uspješnima u borbi s koronom. Puno se lakše prilijepe za veliki virus i paraliziraju ga.

''To nije vakcina to je lijek kad bi nastupila bolest. U tipu spreja znači inhalacijom ili nekim načinom ta antitijela bi vezala na sebe virus i čovjek i nepromijenjenoga ga izlučivala van'', objašnjava Boras.

I ne, nije šala, ljame i alpake poznate su već u medicinskim krugovima, njihova antitijela ispituju u borbi protiv raznih tumora i autoimunih bolesti, pa što je još jedan virus. A dok svijet čeka da nas ljame i alpake spase od pandemije, najbolji savjet koje nam zasad mogu dati jest: jedite puno zelenjave, spavajte i ne živcirajte se previše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo