SEZONA I POREZNA REFORMA / HGK: Pad plaća nakon kolovoza očekivan. Rast je ipak ubrzan u trećem kvartalu

Image
Foto: Hina

U rujnu je zabilježen pad plaća na mjesečnoj razini uz nastavak kontinuiteta njihova rasta na godišnjoj razini.

21.11.2019.
16:32
Hina
VOYO logo

U rujnu ove godine prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je 6.418 kuna što je 20 kuna manje nego u kolovozu te 223 kune ili 3,6 posto više nego u rujnu prošle godine, priopćila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Istodobno je bruto plaća na mjesečnoj razini smanjena za 82 kune na iznos od 8.693 kune dok je na godišnjoj razini ona porasla za 332 kune ili za četiri posto. Pri rastu potrošačkih cijena realan godišnji rast plaća bio je nešto niži i iznosio je 2,8 posto kod neto i 3,2 posto kod bruto plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad plaća u rujnu u odnosu na kolovoz uobičajena je sezonska pojava kontinuirano prisutna od 2009. godine. Rast plaća na godišnjoj razini očekivan je pri nastavku gospodarskog rasta i zadržavanju pozitivnih kretanja na tržištu rada, uz pritisak nedostatka radnika određenih struka na njihovo povećanje. Uz to, rast plaća podupiru mjere iz porezne reforme, provedba stupnjevitog povećanje plaća u državnim i javnim službama te rast minimalne plaće.

U trećem kvartalu ove godine neto plaća je porasla za 3,3 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, uz istodoban rast bruto plaće za 3,6 posto. Time je u trećem kvartalu ove godine rast plaća blago ubrzan što će pridonijeti rastu potrošnje s pozitivnim utjecajem na dinamiku gospodarskog rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvim je okolnostima sumarno u prvih devet mjeseci ove godine prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8.737 kuna, što je nominalno 3,5 posto, a realno 2,8 posto više nego u prvih devet mjeseci 2018. godine.

Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila 6.432 kune, što je nominalno 3,2 posto, a realno 2,5 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pritom je najviši rast neto plaće ostvaren u Informacijskim uslužnim djelatnostima (+9,8 posto) te u Proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+9,6 posto), dok je istodobno razina plaće najviše smanjena u Proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (-7,2 posto), Pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu (-3,3 posto) te Šumarstvu i sječi drva (-3,1 posto).

Rast plaća prisutan je i u drugim europskim zemljama. Prema dosad raspoloživim podacima, među sličnim su zemljama u rujnu bruto plaću višu od tisuću eura imale Slovenija (1.712 eura), Hrvatska (1 175 eura), Poljska (1.168 eura), Slovačka (1.127 eura) i Rumunjska (1.064 eura), a slijede ih Crna Gora (775 eura), Bosna i Hercegovina (723 eura), Bugarska (647 eura) i Makedonija (615 eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okolnostima gospodarskog rasta, u znatnoj mjeri oslonjenog na domaću potrošnju, te pritiska situacije na tržištu rada, očekujemo dinamiziranje rasta plaća poduprto poreznim promjenama te daljnjim rastom plaća u državnom i javnom sektoru uz povećanje minimalne plaće početkom sljedeće godine na 4 062,51 kunu u bruto, odnosno na 3.250 kuna u neto iznosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo