Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
noćna božićna drama

HGSS-ovac iz spasilačke ekipe sa Sljemena: Noć u brdu, ledena kiša, vjetar, polomljene ih našli na rubu šumar...

'Jedan od unesrećenih je gubio svijest poprilično i bio je na rubu da se nije odazivao i nije reagirao na podražaje', kaže, bili su puni adrenalina

Marko Šiklić/ 26.12.2021. u 18:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Akcija na Sljemenu trajala je dva sata i 15 minuta, u akciji na je sudjelovao i Filip Filipović iz HGSS-a grada Zagreba.

"Sinoć je to izgledalo intenzivno i vrlo dramatično. Naime po dojavi da se na Sljemenu nalaze dvije unesrećene osobne na crvenom spustu, s popriličnim ozljedama prema navodima dojavioca, to je za nas moglo značiti samo jedno, da se netko na crveni spust po noći išao sanjkati. Znajući da je crveni spust pripremljen za FIS natjecanje koje slijedi za par dana i da je staza ledena i tvrda, sanjkanje nije moguće. Na žalost prekinula se telefonska linija sa dojaviocem nesreće pa nismo mogli saznati ni točan broj osoba ni mjesto nesreće, što je podiglo ozbiljnost situacije“, opisuje Filipović.

Filipović je rekao i kako ne znaju koja je bila točna brzina kojom su mladići na strunjači jurili, no kako se to može pretpostaviti.

"Kada smo shvatili da su oni uzeli jednu zaštitnu strunjaču na kojoj su se spustili niz zaleđenu stazu na udaljenosti od 200 metara, to bi moglo biti preko 80 kilometara na sat. Strunjača na ledu nema gotovo nikakvo trenje i to je strahovito velika brzina“, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

A našli su ih na ulazu u jedan šumarak kraj razvodnih ormara infrastrukture skijališta.

Image
Umalo izginuli

Snimke spašavanja sa Sljemena: Polomljena kralježnica, ozljeda mozga, niz led brzinom 80 km/h na strunjači

"Bili su u poprilično teškom stanju, međutim prisebni i komunicirali su s nama. Jako im je bilo hladno, kiša je padala ledena, puhao je vjetar. Oni su imali moguće neke teže povrede prema onome što smo mogli vidjeti, a to je tako i bilo. Napravili smo trijažu i krenuli smo ih zbrinjavati. Prvo ide brzi trauma pregled na licu mjesta kao bi se utvrdile sve moguće ozlijede koje možemo vidjeti i neke koje bi mogle postojati ali ih ne vidimo i priprema za transport i transport na vrh“, rekao je.

Upravo se čita

"Mi smo njih prebacili na vrh do naših prostorija, a hitna je došla u roku od 15 minuta. Jedan od unesrećenih je gubio svijest poprilično i bio je na rubu da se nije odazivao i nije reagirao na podražaje i to nam je malo podiglo adrenalin“, kaže Filipović.

A za sve ostale kojima bi takvo nešto moglo pasti na pamet, ima samo jednu poruku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Postoje mjesta za sanjkanje i postoje mjesta za skijanje i druge sportove. Nećete se ići na teniski teren bavit sinkroniziranim plivanjem, pa se isto tako nemojte ni na skijalištu sanjkati.“

Marko Šiklić/ 26.12.2021. u 18:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba