VRH MALI ŠIBENIK / HGSS u novoj akciji: Mlade planinare na Biokovu uhvatilo nevrijeme, spašavali ih helikopterom četiri sata

Image
Foto: RTL / HGSS

Trebao je to za HGSS-ovce biti dan u kojem samo vježbaju, ali ni ovaj put prave prakse nije nedostajalo

21.6.2020.
12:51
RTL / HGSS
VOYO logo

Planina iznad Makarske često pokaže svoju nepredvidivost pa je tako bilo i ovih dana. Naime, na Biokovu se u samo par sati izmijeni četiri godišnja doba pa lako postane 'klopka' i usred ljetnih mjeseci. HGSS stoga često upozorava ljude da budu svjesni u što se upuštaju, čka i iskusne planinare, a posebice 'civile' da se u planinu ne ide nepripremljen, odnosno da se na vrijeme provjeri prognoza i ponese adekvatna oprema. Ipak, ovih su dana zabilježili novu, uspješnu, akciju spašavanja kada je mlade planinare na Biokovu uhvatilo nevrijeme. 

Image
POLJAKA UHVATILA PANIKA /

HGSS opet spašavao turiste: Biokovo kao 'klopka' usred ljeta, u par sati izmijenila se četiri godišnja doba

Image
POLJAKA UHVATILA PANIKA /

HGSS opet spašavao turiste: Biokovo kao 'klopka' usred ljeta, u par sati izmijenila se četiri godišnja doba

Dan je počeo helikopterskom vježbom ''Relicenca 2'' koja je nakon koronakrize, kažu u HGSS-u, došla kao melem na ranu letačima spašavateljima. Njih 18 okupilo se u Divuljama, a nakon uobičajenog brifinga i ponavljanja sigurnosnih standarda uslijedio je let na Mosor gdje je kod doma Ljuvač odrađeno opet malo teorije i prakse na tlu.

Nakon toga poletjeli su i radili drage im vježbe spašavanja s teških terena. No nakon sat, dva nebo se počelo crniti sa zapada pa je valjalo pobjeći da ih ne zatvori. Stigla je oluja, ali oni su, kažu, ipak brži, helikopterom bježe u bazu, Divulje. Malo su pričekali i nastavili vježbati, ovaj put na južnoj strani Čiova gdje ima zgodnih malih hridina koje itekako stvaraju realne probleme kod uvježbavanja.

Lijepo su se, kažu, zahuktali kad ih je zatekao poziv iz Makarske - ekipa planinara zapela je na južnoj stijeni Malog Šibenika oko 16 sati. Četvoro ih je i ne mogu ni gore ni dolje, a u pola su stijene. Jedna djevojka je u posebno lošem psihičkom stanju.
Uhvatila ih je oluja u strmom (ilegalno napravljenom, opasnom) klinčanom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Makarska ekipa HGSS-a uputila se odozdo klasičnim načinom. Četvorica drugih Makarana čekali su na helidromu ''Osejava''. Prva ekupa je prekinula vježbu i uputila se s petoricom letača (dvojica iz Karlovca, tri iz Splita). Iz Osejave su poletjeli u pregled stijene i kad su utvrdili stanje i poziciju planinara odredili su iskrcati Makarane iznad pozicije unesrećenih. Kad su se oni spustili do njih, spremili su dva unesrećena s dva spašavatelja u prvi grozd, koji su ovi iz zraka prihvatili i spustili na helidrom. Potom su u drugom naletu prihvatili još dva planinara i četiri spašavatelja te i njih spustili na helidrom.

U 20:40 sati akcija je završila kada su se svi spašavatelji vratili u stanicu, a uz posadu HRZ-a u akciji su sudjelovali i članovi stanice Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valja istaknuti veliku vještinu posada, pilota i tehničara jer je vjetar bio iznimno neugodan, a strmina gotovo vertikalna. Dan je dug i veoma naporan. Svima je ipak drago, ispunjeni su, zaključuju u HGSS-u na kraju još jedne uspješne akcije spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo