vremenska prognoza / Hladnije i kišovito još samo danas! Od sutra nam se ponovno vraća ljeto

Image
Foto: Vijesti.hr/PIXSELL, arhiva

Ljeto zaista stiže, bit će i vrućine i kupanja i za one koji godišnji koriste uobičajeno u srpnju i kolovozu

29.6.2018.
12:10
Vijesti.hr/PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Lipanj je u kopnenoj Hrvatskoj najkišovitiji mjesec u godini i ovdje je svakako pokazao svoje pravo lice. Dapače, u nekim je dijelovima Hrvatske palo više kiše od klimatološke normale i time se ovaj svrstao u kišoviti niz parnih proteklih lipanja. Zanimljivo, zaista, unazad deset godina svih parnih smo godina imali kišni lipanj, a skoro svih neparnih sušan.

Valjalo bi ovo zapamtiti i za sljedeću godinu. Iako vam se možda čini takvim, hladan nije! Hladna mu je doduše posljednja trećina, no već u prvome dijelu iskusili smo pravu ljetnu toplinu, ulovili smo čak i jedan pravi val vrućine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ovakve situacije nisu previše rijetke, a o tome svjedoči i pučka vremenska poslovica vezana uz današnji spomendan svetog Petra i Pavla koja upozorava da pravo ljeto stiže tek 29. lipnja. I zaista stiže, bit će i vrućine i kupanja i za one koji godišnji koriste uobičajeno u srpnju i kolovozu. Vrijeme će se već ovoga vikenda stabilizirati.

Image
Image

KOPNO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sutra na kopnu značajno više sunca nego jučer i danas. Vrlo malo kiše može biti još ujutro ponegdje u Slavoniji, ali i u Moslavini, na Kordunu i na plitvičkom području. Ako putujete prema moru, rano ujutro bit će na A1 i D1 kolnici skliski, a vidljivost smanjena zbog kiše ili sumaglice.

Poslijepodne je pljusak moguć na širem zagrebačkom i sisačkom području, a kasnije navečer još češći i jači u Gorskom kotaru i dijelu Karlovačke županije uz granicu sa Slovenijom. Vjerujem da vam u ovakvim danima uopće ne pada na pamet odlazak na kupanje na neku od karlovačkih rijeka, no svejedno savjetujem da to sutra ne činite. Na Dobri, pa i Korani, mogao bi vas zahvatiti jači pljusak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subota će ipak u velikom dijelu unutrašnjosti biti barem djelomice sunčana, suha, pomalo vjetrovita, ali puno ugodnija od četvrtka i petka. Sredinom dana bit će čak i vruće i svakako dosta sparno. Već će jutarnja temperatura biti viša od današnje, uglavnom od 15 do 19, a danju će dosegnuti i do 28 °C. U nedjelju još sunčanije, suho, ali  ipak svježije nego u subotu. Da se ne radi o prvom danu srpnja, vjerojatno bih čak koristila termin „zubato Sunce“.

U noći na nedjelju stiže nam manja doza hladnijega zraka pa će nedjeljno jutro biti vrlo svježe, od 10 stupnjeva u gorju do oko 13 u nizinama. Danju od 20 u gorju do oko 25 °C u sjevernim područjima. To je ujedno i posljednji hladan prodor u dosegu meteoroloških karata, idući tjedan donosi nam napokon ugodno ljetno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

MORE

Za razliku od kopna gdje će ipak biti povremenih pljuskova, na moru to ugodno ljetno vrijeme podrazumijeva i izostanak kiše što će svakako utješiti one koji ovoga vikenda kreću na godišnji odmor. Ili već jesu na obali i čekaju da se vrijeme stabilizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vikend će na Jadranu biti pretežno sunčan, a povremeno se više oblaka očekuje sutra ujutro na srednjodalmatinskim otocima, u nedjelju  ujutro u Istri i na Kvarneru, a sredinom dana na srednjem Jadranu. To su oblaci koji u pravilu ne donose kišu, ali će pod njima ipak biti vlažno i neugodno.

Srećom, samo nakratko, svega par sati. Subota vruća i sparna, maestral će donijeti ugodu samo na dijelu obale od Zadra do Trogira i na otocima. Noć ponovno topla, većinom od 20 do 22 °C, a danju od 28 do 31 °C. U nedjelju će bura donijeti osvježenje, dnevna temperatura 2 do 3 stupnja niža, a i more će se i dalje miješati i još uvijek ostati prilično friško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Iz svega je ovoga jasno da će vrijeme biti povoljno za praćenje utakmice na otvorenom. U cijeloj će zemlji biti suho, a zvijezde će se, osim na ekranima, vidjeti i na nebu. Na moru će biti toplo uz 24 do 27 °C. U unutrašnjosti 20 do 22, a samo će u Baranji vjetar malo pokvariti dojam ugodnoga vremena. Jasno, ne treba posebno isticati da vjerujem da će i nakon utakmice svima biti toplo pri srcu.

Image
Image

Detalje o nadolazećim danima donosimo u sljedećim tekstovima, a tv-prognoze možete pratiti svakoga dana nakon RTL-a Danas, u 19:40, a vikendom u 19:15! Na vaša pitanja odgovoramo i na fejsu na linku https://www.facebook.com/RtlVrijeme/.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo