život NA minusima / Hladnoća prazni mobitele i novčanike, i još mnogo stvari koje govore da je bolje živjeti u plusu

Ovih dana stižu nam računi za plin, struju, grijanje i sigurno ste već primjetili kako je obračun za zadnji kvartal prošle godine 10 do 20 posto veći nego lani. Nikad duža i nikad hladnija zima dobro će nam isprazniti novčanike. I ne samo njih

25.1.2017.
22:32
VOYO logo

Crvena lica, promzrli prsti - tako naše tijelo reagira na debele minuse. 

"Prva reakcija krvnih žila na hladnoću je da se sužavaju i to je zato da se ne zrači van toplina", objašnjava Tatjana Pandak, specijalist Hitne medicine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, tijelo se automatski štiti jer kad se žile sužavaju na prstima, rukama i nogama, ušima i nosu, više se krvi usmjerava prema vitalnim organima, srcu i mozgu. Pa je baš zato iznimno važno odjećom grijati te dijelove tijela koji se u zaštiti hlade.  

"Uši su izuzetno osjetljive na hladnoću i treba ih pokriti jer tako se pokrivaju i sinusi koji su jako osjetljivi i baš zato bole. Jer kad mijenjate naglo temperataru, to je nagla promjena koja onda štetno utječe", kaže Pandak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš zato ostajemo doma, gdje trošimo puno više nego prošle godine. 

Potrošnja struje proteklih sedam dana porasla je za 6-11 posto u odnosu na isti tjedan prošle godine.  A potrošnja plin za kućanstvo porasla je za skoro 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog Celzijevih minusa gase nam se i pametni telefoni, pa tako i u uputama za korištenje tvrtke Apple piše: "Uređaj koristiti na temperaturi između 0 i 35 Celzijevih stupnjeva. Postoji mogućnost da se na niskim ili visokim temperatura uređaj ponaša drugačije kako bi regulirao svoju temperaturu."

"Padom temperature dolazi do kemijske reakcije unutar same baterije koja onda zapravo reagira tako da se povećava unutarnji otpor baterije što uzrokuje pad napona i mobitel se ugasi, manje-više se svi uređaji se na temperaturi od -10 počnu gasiti", objašnjava Filip Veverec, stručnjak za elektroniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako se ne bi ugasili pogoni poljoprivrednika, mnogi su morali dići cijene. Vjetar i led uništili su plastenike pa je na tržnicama u odnosu na posljednji tjedan prošle godine blitva dvostruko skuplja, cvjetača je poskupjela tri, a mrkva dvije kune. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo