RASLI I KREDITI / HNB: Depoziti stanovništva u studenom porasli 10 milijardi kn u odnosu na isti mjesec 2019.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ukupni su depoziti krajem studenoga iznosili 326 milijardi kuna i porasli su u odnosu na isti mjesec prošle godine za 7,8 posto, stoji u objavi HNB-a

31.12.2020.
12:40
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

HNB je u svojem najnovijem komentaru monetarnih kretanja za studeni 2020. godine objavio kako su i krediti i depoziti stanovništva u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ukupni krediti u studenome su u odnosu na isti mjesec prošle godine narasli, na osnovi transakcija, za 2,7 posto te su iznosili 229 milijardi kuna, navodi se u novom Komentaru monetarnih kretanja HNB-a za studeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na pad gotovinskih nenamjenskih kredita i činjenicu da je subvencioniranje stambenih kredita u studenome prošle godine imalo veći učinak na kreditnu aktivnost (ove se godine glavnina utjecaja očekuje u idućim mjesecima), godišnji se rast kredita stanovništvu usporio s 3,1 posto u listopadu na 2,4 u studenome. Krediti stanovništvu tako su dosegnuli 136,2 milijarde kuna, dok su krediti poduzećima ostali gotovo nepromijenjeni u studenome i iznosili su 84,2 milijarde kuna. Međutim, njihov se rast usporio na godišnjoj razini s 4,7 posto na 3,2 posto zbog učinka baznog razdoblja, odnosno velikog rasta zaduživanja poduzeća u studenome prošle godine", stoji u objavi HNB-a. 

Image
BORIS VUJČIĆ /

U 2020. gospodarski pad mogao bi iznositi 8,9 posto, a u 2021. slijedi oporavak BDP-a od oko 5 posto

Image
BORIS VUJČIĆ /

U 2020. gospodarski pad mogao bi iznositi 8,9 posto, a u 2021. slijedi oporavak BDP-a od oko 5 posto

Pad nenamjenskih kredita

Krediti stanovništvu u studenome su se u odnosu na listopad ove godine povećali za 0,4 milijarde kuna, pri čemu su stambeni krediti porasli za 0,7 milijardi kuna pod utjecajem novoga kruga subvencioniranja, a za gotovinske nenamjenske kredite zabilježen je pad od 0,2 milijarde kuna, izvijestio je HNB. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupni su depoziti krajem studenoga iznosili 326 milijardi kuna i porasli su u odnosu na isti mjesec prošle godine za 7,8 posto, odnosno za 23,6 milijardi kuna. Pritom su depoziti stanovništva porasli za 4,8 posto, tj. 10 milijardi kuna i iznose 222 milijarde kuna. Depoziti poduzeća došli su na razinu od 84,2 milijarde kuna i porasli su za 15,8 posto, odnosno za 11,4 milijarde kuna (na osnovi transakcija iz kojih su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti)", zaključuje se u objavi HNB-a.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo