A gdje je nestao Vujčić? / HNB objavio da poništava natječaj za kunu na '1 euru' nakon povijesnog sramoćenja s krađom škotske kune i svim ostalim

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Pred javnost, zanimljivo, s vijesti nije izašao guverner Boris Vujčić koji se slikao s kompromitiranim pobjednikom poništenog natječaja. Poslao je zamjenicu!

8.2.2022.
14:12
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Posljednjih dana gledali smo pravi cirkus oko skandala s izborom dizajna za kovanice hrvatske inačice eura u režiji HNB-a. Da je za sve odgovoran upravo HNB, odnosno njihova Komisija za novac, odlučila je struka, odnosno Hrvatsko dizajnersko društvo koje je u izboru sudjelovalo tek preko par članova mnogočlanog žirija za izbor dizajna kovanica.

Mladi se dizajner Stjepan Pranjković na kraju ispričao, no ne zbog toga što je ukrao tuđi dizajn, već zbog toga što je "povrijedio nečije osjećaje", svoj je prijedlog dizajna odlučio povući, nagradu je obećao vratiti. No, ništa oko toga nije bilo izvjesno prije nego što se sastane Komisija za novac i odluči što će na kraju biti sa spornim dizajnom te kako će se, i hoće li se, birati novi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se o svemu oglasio i sam Andrej Plenković rekavši kako bi se trebalo revidirati drugo i trećeplasirane ideje, pojavila se sumnja da je drugoplasirani dizajn također ukraden, a Komisija za novac danas je konačno donijela presudu.

"Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke koja provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, zaprimila je 6. veljače 2022. u kasnim večernjim satima izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune. Na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila je odluku navedenog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune", izvijestili su iz tog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nisu slušali struku' /

Članica žirija o skandaloznom izboru eurokovanice: 'Nisu me slušali. Iz aviona je bilo jasno da ne barataju osnovnim pravilima struke'

Image
'nisu slušali struku' /

Članica žirija o skandaloznom izboru eurokovanice: 'Nisu me slušali. Iz aviona je bilo jasno da ne barataju osnovnim pravilima struke'

Stoga su, nastavljaju, donijeli odluku da se u narednim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od jednog eura.

Opet se može prijaviti bilo tko

No, unatoč apelima dizajnera da natječaj ipak ne bude otvoren za široku javnost već za ljude sa potrebnim znanjima o primijenjenom dizajnu, viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivane Jakir-Bajo rekla je kako će se ponovo moći prijaviti svi građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako u komisiji imate predstavnika HDD-a jasno je da on zastupa interese dizajnera. U interesu nam je da približimo kovanicu građanima, zato će i u  novom natječaju on biti otvoren svim osobama s hrvatskim državljanstvom", rekla je Jakir-Bajo.

Kazala je i kako će se sastavljati nova komisija koju će ovoga puta sačinjavati stručnjaci, dizajneri, medaljeri i drugi relevantni, a kako će traženo izvedbeno riješenje ovoga puta morati biti izvedeno u 3D modelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska javnost od samog je početka aktivno sudjelovala u odabiru motiva nacionalne strane eurokovanica i s povećanim interesom je pratila izbor dizajna te joj zahvaljujemo na aktivnoj ulozi u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnosti situacije u ovom važnom procesu.

Novim natječajem za likovno rješenje naličja 1 eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica", zaključili su iz HNB-a u priopćenju za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O autorskim pravima natječaja...

A viceguvernerka se u obraćanju javnosti osvrnula i na kršenje autorskih prava mladog dizajnera, doduše vrlo kratko izbjegnuvši ključno pitanje o tome kako se takav propust dogodio, ne mladom dizajneru, već samoj Komisiji za novac. 

“Komisija je u procesu dobila sva materijalna jamstvam pisane izjave da je njihov rad originalna intelektualna tvorevina nastala za potrebe natječaja. Međutim, iskazujem naše žaljenje što je sve ovo bacilo sjenu na proces, ali i rad tri mlada autora. Dizajni geografske karte i glagoljice kvalitetan su rad i kvalitetan odabir, žao mi je što je ovo sve bacilo sjenu na postupke”, dodala je i zavalila javnosti što je pravovremeno reagirala jer je to sad lakše ispraviti nego kasnije", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo