odluka suda / HND i Sindikat novinara Hrvatske: 'Zabrana tekstova o Buljan Flander je opasan pokušaj cenzure medija'. Sve komentirala i Obuljen Koržinek

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Sudac Andrija Krivak potpisao je rješenje kojim se H-alteru zabranjuje objavljivanje tekstova o ravnateljici poliklinike

23.9.2021.
11:10
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društva (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ocijenili su u četvrtak da je sudska zabrana objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordane Buljan Flander pokušaj cenzure i ušutkavanja medija.

Nakon što je neprofitni portal H-alter u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?", u kojima problematizira rad Gordane Buljan Flander, odnosno poliklinike kojoj je na čelu, sudac Andrija Krivak potpisao je rješenje kojim se H-alteru zabranjuje objavljivanje tekstova o ravnateljici poliklinike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HND I SNH smatraju kako je ovdje riječ o opasnom pokušaju cenzure i nedopustivom ušutkivanju medija. HND i SNH stoga pozivaju sve hrvatske medije, sve novinare i urednike, da se odupru ovakvom obliku pritiska te u znak solidarnosti s kolegicom Jindrom i H-alterom prenesu istraživački serijal 'Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?' i time pokažu da nas se ne može ušutkati", ističe se u priopćenju koje potpisuju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i predsjednica SNH-a Maja Sever.

Image
PRIVREMENA MJERA ZABRANE /

Sud zabranio portalu H-alter nastavak objavljivanja tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih: 'To je cenzura'

Image
PRIVREMENA MJERA ZABRANE /

Sud zabranio portalu H-alter nastavak objavljivanja tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih: 'To je cenzura'

Smatraju kako je hrvatsko pravosuđe posegnulo za do sada neviđenom cenzurom "Rješenjem o osiguranju" Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 21. rujna, kojim se Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, nakladniku portala H-alter izriče privremena mjera zabrane objavljivanja tekstova o Buljan Flander.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Sud je pritom dao ocjenu novinarskog istraživanja kolegice Jindre bez saslušanja urednika ili novinarke te predstavnika nakladnika. Umjesto da eventualne dvojbe raspravi u redovnom procesu, sudac je odlučio do daljnjega zabraniti H-alteru istraživati postupanje jedne javne ustanove i njezine ravnateljice. Takav presedan može biti poguban za slobodu medija u Hrvatskoj", ističu HND i SNH.

"Nakon što smo godinama svjedoci SLAP-tužbi (Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti)protiv novinara, ovaj put je i pravosuđe otišlo korak dalje te samo odlučilo ušutkati medij. Pritom treba napomenuti kako su ravnateljica Poliklinike Buljan Flander i njezini suradnici, prema svjedočenju kolegica i kolega novinara, više puta do sada propustili ponuđenu im priliku da javnosti predstave svoje viđenje kontroverzne doktrine 'otuđenja djeteta'" za koju neki stručnjaci iz prakse svjedoče kako se često zlorabi protiv žena žrtava nasilja", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je kratko komentirala i ministrica medija. 

''Bez da ulazim u detalje sudske presude, jer ih nemam, ali mogu reći da mi je potpuno neprihvatljivo da sud unaprijed zabrani pisanje članaka'', rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toni Gabrić, urednik H-altera za RTL.hr kazao je da su u utorak dobili informacije da im je nešto ostavljeno u e-pisarnici suda te da se radi o zahtjevu Poliklinike i njihove odvjetnice. Kazao je kako će sutra podignuti i detaljno pogledati mjeru koju je propisao Općinski građanski sud u Zagrebu. 

"To što se traži od nas je drugo ime za cenzuru. Kod nas po Ustavu cenzura nije dopuštena pa se pronalaze drugi načini poput ovrhe da se provede nešto što je nedopustivo. Što bi bilo da smo to objavili na novinama? Bi li se novinare tražilo po šupama, vlasnika tih novina i spaljivalo ih se po ulicama?", pita se Gabrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo