Uzvratili oštro / HND i SNH osudili novi Plenkovićev istup: Te javne prijetnje, kao i Lukašenkov potez, 'zahtijevaju međunarodnu istragu'

Image

HND i SNH oštro osuđuju napad Plenkovića na medije, miješanje u uređivačku politiku RTL-a, Nove TV i N1, prozivanje novinara i analitičara

31.5.2021.
20:06
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u ponedjeljak su priopćili da oštro osuđuju napad premijera Andreja Plenkovića na medije, njegovo miješanje u uređivačku politiku RTL-a, Nove TV i N1 te prozivanje novinara i analitičara koji su pratili kampanju i izbore.

“Samo nekoliko sati nakon što je proglasio kolosalnu pobjedu HDZ-a na lokalnim izborima, premijer Plenković se, ničim izazvan, još jednom obrušio na medije optužujući ih da su ‘plaćenici koji gade jednu političku opciju’ te da su u debatama u prvom izbornom krugu namjerno pogrešno izgovarali ime HDZ-ova kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika Davora Filipovića, dok je analitičara i profesora s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dražena Lalića nazvao plaćenikom koji gostuje na televizijama kako bi blatio HDZ-ove kandidate”, istaknuli su HND i SNH u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nakon izbora /

Plenković: Kad Milanović napada medije, to je stil. Kad ja govorim istinu, ja sam Lukašenko. Ne dam dvostruke kriterije

Image
Nakon izbora /

Plenković: Kad Milanović napada medije, to je stil. Kad ja govorim istinu, ja sam Lukašenko. Ne dam dvostruke kriterije

Podsjetili su i da je na upit novinara televizije N1 Elvira Mešanovića - zbog čega se nikad nije odazvao pozivu na intervju na toj televiziji - Plenković odgovorio "da bi (N1) trebala napisati plakat kakva je ideološka televizija".

"Zašto predsjednik HDZ-a upravo sada, nakon objavljenog veličanstvenog izbornog uspjeha, u novinarima i medijima traži uzroke poraza svoga kandidata za gradonačelnika, koji nije bio ni blizu drugog izbornog kruga, umjesto da pogleda u svoje političko ogledalo, građani i birači zaključit će sami", poručili su iz HND-a i SNH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono što kao najveće profesionalne i sindikalne organizacije koje okupljaju novinare u Hrvatskoj smatramo nedopustivim, otvorene su prijetnje koje je s mjesta najmoćnijeg čovjeka u državi premijer Plenković uputio svim našim kolegicama i kolegama te medijima koji nisu na njegovoj i HDZ-ovoj ideološkoj liniji. Proglašavati plaćenicima sve one koji kritički promišljaju kandidate uoči izbora i označavati kao mete one "analitičare koji gade za novac", nije diskurs koji koriste političari, a kamoli premijeri civiliziranih i demokratskih država Europske unije”, ističe se u priopćenju.

U HND i SNH napomenuli su i kako "ovo prvi put da Andrej Plenković svoj osvetnički prijeteći prst usmjerava prema novinarima koji mu nisu po ukusu i volji, optužujući ih čak i za vođenje hibridnog rata protiv njega osobno i HDZ-a, pokušavajući sebe nametnuti kao jedinog mogućeg glavnog i odgovornog urednika svih hrvatskih medija  koji bi valjda, po njemu, trebali izgledati, djelovati, biti profesionalni, objektivni i neovisni poput HRT-a, kojeg, začudo, nikad ne proziva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrditi da se na komercijalnim televizijama namjerno, za novac, demoniziraju propali HDZ-ovi kandidati, proglašavati sveučilišnog profesora i gosta komentatora za plaćenika, a novinare koji su pogrešno izgovorili ime do jučer anonimnog HDZ-ovca tendencioznima, koji to čine ‘namjerno kako bi se mogli hihotati i smijati’, pokazuju samo otvorene ambicije premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a da u potpunosti kontroliraju javni prostor i određuju granice medijskih sloboda u Hrvatskoj" ustvrdili su HND i SNH.

Premijera Andreja Plenkovića usporedili su s Kolosom s Rodosa, koji "svojim prozivkama 'osvjetljava' neprijatelje i plaćenike dekretom određujući što je javno dopušteno misliti i govoriti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, nakon HDZ-ovih poraza, imali smo ‘zelene, žute i crvene vragove’, a danas, u Plenkovićevo vrijeme, imamo ‘ljevičarske komentatore’ i ‘ideološke televizije’”, ocijenili su u novinarskim strukovnim organizacijama.

To 'zahtijeva međunarodnu istragu'

Prije tjedan dana, podsjetili su, hrvatski premijer Andrej Plenković, zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, ocijenio je "nezapamćenim i nedopustivim potezom koji zahtijeva međunarodnu istragu" bjelorusko prizemljenje civilnog aviona i uhićenje novinara i oporbenog aktivista Romana Protaševiča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od Andreja Plenkovića mi, hrvatski novinari, ne očekujemo ništa više ni manje nego da do nas i naših profesionalnih sloboda drži jednako kao i do onih bjeloruskih kolega. U suprotnom, ovakve njegove javne prijetnje možemo ocijeniti samo 'nezapamćenim i nedopustivim potezom' koji, baš kao i Lukašenkov, 'zahtijeva međunarodnu istragu'", istaknuli su u priopćenju.

"U našem slučaju, i premijerov minimum pristojnosti u javnom ophođenju prema novinarima značio bi kolosalnu pobjedu demokracije”, zaključili su iz HND-a i SNH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike