jasno i glasno / HND: 'Nedopustivo je podcjenjivanje novinara koji prate rad hrvatske Vlade'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Takvo ponašanje drže podcjenjivačkim prema novinarima i građanima Hrvatske

29.12.2016.
19:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je ocijenilo nedopustivim da novinari koji redovito prate rad hrvatske Vlade ne dobiju poziv za praćenje sjednice kao što se to danas dogodilo.  

Iz HND-a upozoravaju i kako je dnevni red sjednice objavljen tek nakon što je sjednica započela i to bez materijala koji su postali dostupni tek više od sat vremena nakon što je sjednica zaključena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju podsjećaju da se slično dogodilo i na sjednici Vlade održanoj 22. prosinca, no za tu je sjednicu, dodaju, makar poslan poziv novinarima - dan ranije.

Takvo ponašanje u HND-u drže podcjenjivačkim prema novinarima i građanima Hrvatske te pozivaju Vladu da novinarima na vrijeme najavljuje svoje sjednice i omogući im pristup svim materijalima sa otvorenog dijela sjednica kako bi mogli obavljati svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND i ovom prigodom ponavlja više puta javno izrečen zahtjev da se u Vladi i svim ministarstvima održavaju redovite konferencije za novinare kako bi novinari dobili priliku članovima Vlade postavljati pitanja od javnog interesa. Podsjeća da redovitih konferencija za novinare nema već godinama, a novinari su prisiljeni sačekivati premijera i ministre pred zgradom Vlade kako bi im "na prepad" pokušali postaviti neko pitanje, što je nedopustiva i ponižavajuća praksa.

"Podsjećamo premijera i ostale članove Vlade da novinari nisu puki prenositelji njihovih poruka, već im se mora omogućiti da u ime javnosti postavljaju relevantna pitanja i na njih dobivaju odgovore", naglasili su iz HND-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo